Všeobecná přesvědčení, která pokládáme za užitečná

0
1478

Některé návyky bychom měli asi okamžitě opustit, protože nám opravdu škodí. Žijeme pod tlakem, snažíme se hlídat si zdraví, sportujeme, abstinujeme, nekouříme a jíme zdravě. Existují i zdravé návyky a pravidla prostoupené hloupostí a bez užitku nebo dokonce škodlivé.

1.      Vitaminové doplňky posilující obranyschopnost

Pravidelně užíváme vitaminy, abychom preventivně posílili imunitu. Skutečnou potřebu dodání určitého vitaminu však vždy může určit jen lékař na základě vyšetření. Přebytek vitaminů je stejně škodlivý jako nedostatek. Ovoce a zelenina nám prospějí mnohem více. Obsahují i mnoho dalších spolupůsobících složek vzájemným účinkem násobící jejich sílu. Vitaminy a minerály tak tělo vstřebává snáz než ty z lékárny.

2.      Preventivní užívání antivirových doplňků

Antivirotika, určená přímo na chřipková onemocnění, mají mnoho vedlejších účinků a brát je preventivně nemá smysl. Je to velká zdravotní zátěž.

3.      Zadržení dechu, když vedle vás někdo kašle a kýchá

Pokud máte oslabenou imunitu, je už pobyt v jedné místnosti s nemocným rizikem. Obracet se na druhou stranu a zadržovat dech je zbytečné. Je třeba místnost ihned opustit. Mikroby se udrží ve vzduchu dlouho. U virových nákaz dochází k přenosu i dotykem. Nedotýkat se žádné části obličeje a mýt si ruce po cestě MHD je daleko účinnější prevencí.

4.      Čištění zubů po každém jídle

Výzkumy tvrdí, že čištění zubů těsně po jídle nebo pití může poškodit zubní skloviny. Doporučuje se a1/2 hodiny počkat, aby sliny v ústech snížily množství kyseliny. Zubní plak stačí odstranit jednou za 24 hodin před ulehnutím, ale důkladně z každého jednotlivého zubu. Takže raději ráno a večer proti nočnímu přemnožení bakterií a plaku v mezizubních prostorech.

5.      Jednorázové podložky na sedátka WC

Pokud nedochází k přímému kontaktu s okrajem toaletní mísy, bakterie se vám na tělo nedostanou v případě, pokud nezůstáváte sedět při splachování a než spláchnete, sklopíte víko. Tenká vrstva papíru ničemu nezabrání. Efektivnějším řešením je důkladná hygiena záchodového prkénka a dezinfekce toaletní mísy.

6.      Nepoužívat mikrovlnku

Mikrovlnné záření je neionizující, nedokáže rozbíjet atomy a molekuly, a ničit zdraví prospěšné látky v potravinách. Účinek je pouze tepelný, ohřívá molekuly vody ve všem, ta se odpařuje a ohřívá vše kolem. Vliv procesu na ničení živin v potravinách je stejný jako při vaření, ne větší. Obavy z úniku záření mimo mikrovlnnou troubu jsou bezpředmětné. Mikrovlnku lze využít k dezinfekci houbičky na nádobí, spolehlivě usmrtí bakterie.

7.      Dezinfikování rukou

Lidské tělo by bez všech bakterií do 2 týdnů zahynulo. 10 % ze 100 bilionů buněk, které lidské tělo tvoří, jsou buňky lidského těla, ostatní jsou různé mikroorganismy. Většina žije v trávicím traktu a zpracovává a tráví naši potravu. Přehnaná hygiena je škodlivá a vede k dětským alergiím. Používat dezinfekční přípravky k očistě rukou vede k podráždění pokožky.

8.      Zákaz vaječných žloutků

Vejce jsou superpotravina a vaječné žloutky nezvyšují cholesterol. Vejce je zdrojem kvalitních bílkovin, obsahuje zdravé tuky, všechny potřebné aminokyseliny, vitaminy včetně D, minerály a stopové prvky. Je v něm sice cholesterol, ale i lecitin působící proti jeho škodlivým účinkům. Jediné, co neobsahují, je vitamin C.

9.      Odpolední siesta

20 až 30 minut spánku nejlépe kolem 3. hodiny odpoledne člověku prospívá. Obnoví energii, dodá kreativitu a schopnost se učit, navíc posiluje paměť. V dnešní době se stále zkracuje doba spánku a význam odpoledního odpočinku stoupá. Nesmí trvat déle než ½ hodiny, abyste večer normálně usnuli.

10.  Zelený čaj a hubnutí

Zelený čaj urychluje metabolismus o 4 %. Díky němu nespálíme více než 100 až 200 kalorií za den. Kvalitní zelený čaj vám pomůže nastartovat trávení i odbourávání tuku. Má řadu dalších zdravotních přínosů a je jen součástí opatření zaměřených na hubnutí.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here