Jak se popasovat s kocovinou

0
3069

Asi to známe všichni. Občas přijdou rána, kdy si už po sté říkáme, že už nikdy nebudeme pít. Každý z nás se chtěl alespoň někdy v mládí stát zapřisáhlým abstinentem ve chvíli, kdy pocítil následky většího příjmu alkoholu. Jaké množství alkoholu vyvolá onu nepříjemnou kocovinu právě u vás, nelze jednoznačně říci. Někdo může mít svou zaručenou kocovinu po dvou sklenkách vína či dvou pivech, jiný může vypít i několikanásobně větší množství jakéhokoliv alkoholu a nemusí mu být vůbec nic.

Když se hlásí kocovina
Kocovina je stav, kdy dochází doslova k otrávení organismu látkami uvolňujícími se z alkoholu. Játra mění alkohol na acetaldehyd, který má za následek všechny ty známé nepříjemné projevy. Alkohol také způsobuje dehydrataci organismu, dochází ke zvýšenému spalování aminokyselin, minerálních látek a vitaminů, především vitamínu C a B. Mít žaludek jako na vodě, kdy se s námi celý svět točí, i když ležíme v posteli a nejsme schopni ani nejmenšího pohybu, není nic příjemného. Mezi další příznaky kocoviny patří bolesti a motání hlavy, což má na svědomí právě acetaldehyd, žaludeční nevolnost či zvracení, kdy se chce organismus zbavit toxinů, celkový třes, slabost a sucho v ústech z dehydratace. Někdy je toho alkoholu víc a někdy nám zkrátka nesedne.

Jak se kocovině vyhnout
Než začnete popíjet, najezte se a nikdy nepijte nalačno. I v průběhu konzumace alkoholu je nutné průběžně něco sníst a pít čistou vodu bez bublin. Před flámem si dejte mastnější stravu nebo lžíci oleje. Před oslavou můžete vypít sklenici mléka, která účinně zpomalí vstřebávání alkoholu do krve. Alkohol pijte pomalu a nikdy nemíchejte různé druhy. Zrádné jsou zejména nápoje s bublinkami, jako sekt, protože oxid uhličitý přispívá k rychlejšímu vstřebávání alkoholu do krve. Pijte vždy raději kvalitnější alkohol. Před každým bujarým večírkem si dejte dávku vitamínu C a B. Pokud možno nekuřte. Hned po večírku vypijte alespoň 2 sklenice neperlivé čisté vody abyste zamezili dehydrataci.

Když alkohol zvítězí
Vypijte ještě před spaním půl litru vody s citrónovou šťávou a dodejte tak vitamin C. Pokud cítíte žaludeční nevolnost, dejte si roztok s jedlou sodou pro snížení překyselení žaludku. Lze použít i mátu, heřmánek nebo zázvor. Do organismu dodejte cukr ve formě fruktózy, která spaluje alkohol, nejlépe ovocné šťávy s vitamínem C. Dejte si med, který obsahuje fruktózu a má detoxikační účinky. Vitamín B dodá B-komplex. Jděte na procházku, protože kyslík rychle ničí zbytky alkoholu. Česnečka zklidní žaludek a dodá chybějící vitaminy. Preparáty na rychlé odbourávání alkoholu se většinou musí užít ještě před pitím alkoholu. Jde třeba o Antiethanol nebo Prevento. Někomu pomůže šálek kávy, známý zelený šumivý Aspirin C nebo vyprošťovák, ve stylu, čím ses zkazil, tím se naprav.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here