Nevíte jak ušetřit? Vyzkoušejte tyto rady

0
2563

Když chcete začít šetřit, stačí jen trochu vůle, motivace a dodržování postupu. Musíte vydržet odkládat si finanční rezervu a odolat lákadlům konzumního světa. Navíc má víc než polovina obyvatel naší země plat menší než je celorepublikový průměr. Je třeba si ale odkládat určité procento z platu podle své aktuální finanční situace.

Kolik si musíte odkládat

Jde o 30 % čistých příjmů po ukončení vzdělání a až 50 % čistých příjmů, pokud se chystáte na hypotéku. Celkem 10 % čistých příjmů dávejte stranou při splácení hypotéky. Pokud má příjem jen 1 partner a druhý je třeba na rodičovské dovolené, asi budete muset sáhnout od úspor, po návratu do práce odkládejte zase 30 % čistých příjmů. Jakmile děti dospějí a osamostatní se, zvyšte odkládanou částku na důchod a investujte do pohodlnějšího bydlení na seniorský věk. Tyto úspory pak připraví ideální podmínky pro případ, když je třeba kvůli naléhavé situaci či ztrátě zaměstnání sáhnout do úspor.

Motivace je cestou k finanční svobodě

Než se do spoření pustíte, nejprve si ujasněte, proč budete šetřit právě vy. S konkrétním cílem je šetření o něco snadnější. Mezi nejčastější důvody patří šetření na pořízení položek, jako je dovolená, elektrospotřebiče či auto a vytvoření finanční rezervy pro neočekávané situace. Chtějte se stát finančně nezávislým. Pak dosáhnete toho, že se v životě budete moci rozhodovat zcela nezávisle na tom, kdy vám přijde výplata. Vezmete si dovolenou, kdykoli se vám to bude hodit, klidně opustíte práci a najdete si časem lepší nebo se třeba vrátíte do školy. Můžete dát dětem dobré vzdělání. Být finančně nezávislý není to samé, jako být bohatý. Pokud nejste závislí na další výplatě, budete se cítit mnohem bohatší, než možná jste.

Cesta z dluhů

Možná se chcete dostat z dluhů, a proto si musíte uložit nějaké peníze. Kreditní karty se nikdy nevyplatí, když je využijete pro všechny případy nouze. I když všechno zvládnete dokonale naplánovat, podle statistiky se nečekané náklady objeví aspoň 1x ročně. Než začnete bezhlavě splácet své kreditní karty, vytvořte si aspoň 20 000 finanční rezervu. Když přijdou nečekané výdaje, pak nečerpejte na vysoké úroky z kreditních karet. Udržování finanční rezervy jasně prokáže, zda se vaše utrácení nezačalo vymykat vaší kontrole.

Mimořádné události

Mimořádné události, jako náhlé nemoci, povodně či autohavárie a mnoho dalších vás nepřekvapí, budete-li mít finanční rezervu. Může nastat nutnost koupě vlastního bydlení nebo auta, které již nedostanete na 100 % úvěr, a proto je vždy nutné mít pro takový případ něco našetřeno. Mít dobrý život má vliv na naše pocity. Štěstí se může odvíjet právě od toho, že si věci poctivě zorganizujete, a nebudete muset přežívat z krize do krize a od výplaty k výplatě. Ve vaší budoucnosti je toho tolik, co nelze ovlivnit. Proto si dejte nějaké peníze bokem, což vám pomůže převzít jasnou kontrolu nad vašimi finančními záležitostmi.

Vytvořte dobrý plán a udělejte si přehled ve financích

Zjistěte, kolik a za co vaše domácnost utrácí pomocí toho, že si třeba půl roku budete výdaje pečlivě zaznamenávat. Budete mít nejen obecný přehled o tom, kolik platíte na svých pravidelných výdajích, jako je cestovné, nájem, topení, televize a telefon, ale konečně si budete schopní představit vše. Výdaje si rozdělte do jednotlivých kategorií a k nim můžete přidat i kolik peněz za měsíc plánujete utratit. Pak to srovnáte se skutečností. Bydlení, splátky, jídlo, náklady na dopravu, investice a spoření, zábava a to porovnejte s celkovými příjmy.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here