Kognitivně behaviorální terapie na utřídění myšlenek

0
2808

Kognitivně behaviorální terapie je léčebný postup prokazatelně snižující úzkost a stres, ale závislosti, nespavosti, deprese či onemocnění s poruchou přijímání potravy. Asi 50 % všech duševních onemocnění vzniká na základě chronického, neléčeného stresu. Terapeut tak kognitivně behaviorální terapií učí pacienty, jak lépe reagovat na stresující situace.

Vzorce chování

Kognitivně behaviorální terapie pracuje s myšlenkami a reakcemi na určité typy situací a snaží se změnit to, jak tyto situace vnímáme a pozitivně ovlivnit celkovou odpověď organizmu na stresové reakce. Jakmile dokážete identifikovat situace vyvolávající nesprávné vzorce chování, které vám škodí, pak můžete pracovat na jejich změně a naučit se na ně postupem času správně reagovat.

Hlavní myšlenka kognitivně behaviorální terapie

Pokud dokážete změnit způsob, jakým se v určitých životních situacích vy sami obvykle chováte, naučíte se stres zvládnout a připravit se třeba na pracovní pohovor jak nejlépe umíte. Dokážete tak podstatně snížit obavy a stres z dané situace. Místo toho, abyste se před pracovním pohovorem začali jako obvykle stresovat a propadat panice, naučíte se být klidní a vyrovnaní, protože v podstatě o nic nejde. Není to jediné místo na světě, kde můžete pracovat. Kognitivně behaviorální terapie je výborná na léčbu vnitřních příčin stresu, jako je myšlení na způsob buď všechno, nebo nic, rychlé odsouzení a závěry, časté propadání pesimismu, kladení si nereálných cílů a nároků na sebe, očekávání vždy toho nejhoršího, pocity viny a studu ohledně některých událostí, které již nemůžete nijak ovlivnit. Co nemůžete změnit, nechte plavat. A měňte sebe, pokud chcete měnit jiné.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here