Záhady Bermudského trojúhelníku

0
2969

Bermudský trojúhelník anebo také ďáblův trojúhelník leží v oblasti ležící mezi Miami na Floridě, Portorikem u města San Juan a Bermudami na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku. Tím zahrnuje i část Sargasového moře a protéká jím Golfský proud, nebo spíše systém Golfského proudu. Někteří ale trojúhelník protahují až směrem do Mexického zálivu, Karibského moře nebo až k Azorám, čímž pak ale vzniká spíše méně známý Bermudský čtyřúhelník. O nepříjemných zkušenostech s počasím a plavbou v oblasti se zmiňuje i Kryštof Kolumbus ve svém lodním deníku.

Pověsti o Bermudském trojúhelníku

Oblast bermudského trojúhelníku má mezi příznivci záhad a nevysvětlitelných jevů pověst oblasti s výrazně zvýšeným výskytem záhadného mizení lodí a letadel, lodí nalezených bez posádky, bez jakéhokoliv logického důvodu pro opuštění plavidla. Oficiální zdroje, jako státní orgány, vědecké instituce nebo pojišťovny však nic takového nepotvrzují a neexistují ani oficiální statistiky, které by mohly potvrdit zvýšený výskyt neobvyklých nebo nevysvětlených nehod.

Záhada Bermudského trojúhelníku

Záhada Bermudského trojúhelníku snad nikdy nebude rozluštěna. Za mizením letadel a lodí by měly ale stát i obří metanové krátery. 5. prosince roku 1945 například odstartovala letka 5 amerických bombardérů Grumman TBF Avenger na cvičný let ze základny Fort Lauderdale na Floridě. Vše tehdy probíhalo podle plánu až do doby, než začali všichni piloti postupně hlásit problémy s kompasy a radary. Letadla ani jejich posádky se pak už nikdy nenašly. Ony totiž zmizely v záhadném Bermudském trojúhelníku. Ten nedá již desítky let spát konspirátorům ani vědcům spát.

Metanové krátery

Bermudský trojúhelník už desítky let živí nejrůznější konspirační teorie. Záhadná a četná zmizení lodí a letadel se připisují zásahu mimozemšťanů unášejících lidi z oblasti a provádějících na nich pokusy. Připisují se i obrovským mořským tvorům či bájné Atlantidě a jejím technologiím. Někteří také tvrdí, že se právě v Bermudském trojúhelníku nachází průchod do zcela jiné časové dimenze. Norští vědci přišli ze zcela novou teorií, právě s metanovými krátery.

Záhadná zmizení

Typickým příkladem oné záhady Bermudského trojúhelníku je třeba zmizení 5 amerických bombardérů, kteří v roce 1945 odstartovaly z vojenské základny na Floridě a dostali úkol nacvičit bombardování v dané oblasti. Po spuštění bomb ale posádka nahlásila podivné chování leteckých kompasů, ale i špatnou viditelnost. Na příkaz velitele měli letět dál a po vyčerpání paliva pak přistát na mořské hladině. Po letce bylo vyhlášeno pátrání, ale letadlo, které mělo letku najít, postihl stejný osud a letadlo ani posádka nebyly již nikdy nalezeny. Vyšetřování bylo uzavřeno s tím, že za zmizení mohlo špatné počasí a také neuposlechnutí rozkazů. Proto prý letadlo ztroskotalo někde v Atlantiku.

Nákladní loď Cyclops a Marine Sulphur Queen

Záhadou je taky zmizení nákladní lodě Cyclops v březnu 1918 i s posádkou přes 300 lidí. Na lodi byla vysílačka, ale nebylo zaznamenáno žádné radiové spojení a volání o pomoc. Zmizení se vysvětlilo jako útok nepřátelské německé ponorky. Po skončení 1. světové války se ukázalo, že v oblasti žádné ponorky a námořní miny nebyly. Obrovská nákladní loď Marine Sulphur Queen a 15 000 roztavené síry a 39 členy posádky za záhadných okolností zmizela. Zmizení se připisuje počasí či výbuchu síry na palubě.

Vysvětlení z Norska přichází

Už dříve přicházely z nejrůznějších částí světa různé teorie o tom, že se zde nacházejí obrovská ložiska metanu a metanové bubliny. Norští vědci objevili zkamenělé organismy staré čtyři miliardy let. Obrovské podmořské krátery jsou naplněny metanem a podle oceánologů vznikly shromažďováním ropy a metanu a díky jejich vysoké koncentraci dochází k nečekaným explozím. Byla provedena simulace v reálných podmínkách, kdy vědci pouštěli do bazénu s vodou velké metanové bubliny a tím svou hypotézu potvrdili. Voda se díky metanu tak naředí a loď, která se do bubliny dostane, přestane nadnášet. Australští vědci přišli s teorií, že na lodi bez posádky lidé mohli zemřít díky vysoké koncentraci metanu. Pokud ve chvíli, kdy letadlo prolétává velkou koncentrací metanu, stroj ztratí tlak a začne se propadat. Kdyby z motoru odletěla jiskra, došlo by k okamžitému výbuchu.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here