Sociální sítě vedou ke zvýšené konzumaci alkoholu

0
2596

Výzkumníci z Michiganské státní univerzity provedli výzkum sociálních sítí. Zjistili, že reklamy propagující alkohol na sociálních sítích výrazně ovlivňují chování uživatelů. V prostředí sociálních sítí se ani nezletilí nevyhnou nabídkám. Funguje to totiž podvědomě. Když někdo třeba vidí drink nebo pivo, spíš zajde do baru.

Podvědomá pobídka

Expert na reklamu a vliv sociálních médií Saleem Alhabash výzkum vedl. V nové studii výzkumníci 121 dobrovolníků podrobili sledování reklam na Facebooku, které propagovaly značku piva nebo značku minerální vody. Následně účastníci měli na výběr, zda si od výzkumníků vezmou dárkový poukaz do baru nebo do kavárny. Bylo zkoumáno, zda na záměr pít alkohol zapůsobí hned po zhlédnutí reklamy na sociálních médiích. Z těch, co viděli reklamu na pivo, do kavárny směřovalo 27 % a 73 % se vydalo do baru. Ti, co viděli reklamu na minerálku, šlo 55 % do kavárny a 45 % do baru. Jde o důkaz reálného účinku zhlédnutí reklamy, která lidi nastaví tak, aby podvědomě mysleli na alkohol.

Těžko odlišitelné reklamy

Saleem Alhabash upozorňuje na možný vliv reklamy na nezletilé. Na sociálních médiích není zřetelná hranice mezi reklamou a běžným obsahem. V televizi většina z nás umí jasně odlišit reklamu od obsahu pořadů. Situaci zhoršuje i zcela nedostatečná regulace reklam a marketingu na sociálních médiích. Na Facebooku se od uživatele vyžaduje uvedení věku, který ale často není pravdivý. Problémem nejsou jen reklamy, ale celé prostředí sociálních médií. To může přímo, ale i nepřímo vést mladistvé k pití alkoholu. Když uživatel zveřejní fotografii, kde popíjí v baru, nemyslí na to, že fotku uvidí i jeho synovec ve věku 13 let. Často totiž nemyslíme na následky našich činů, ani na to, co si pouštíme do hlavy v podobě zdánlivě neškodných informací a reklam.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here