Top 10 podzimních potravin, za které vám tělo poděkuje

0
2171

Konec léta a příchod podzimu se nese ve znamení nižších teplot a delších nocí. Pokud si v tomto období naložíte na talíř ty správné potraviny, dodáte tělu potřebné živiny, posílíte svou obranyschopnost a ještě podpoříte dobrou náladu, která je pro zvládání podzimních plískanic velmi důležitá.

1) Dýně

Dýněmi se to s příchodem podzimu v obchodech jen hemží. Nadopují vás draslíkem, který působí blahodárně na srdce i ledviny a navíc na sebe vážou toxiny a odvádějí je ven z těla. Pokud si dopřejete i dýňová semínka, doplníte navíc množství bílkovin, zinek a vitaminy A, D a E.

2) Jablka

Čerstvá jablka jsou přímo nabitá vitaminem C, vlákninou a antioxidanty, které chrání tělo před útoky volných radikálů. Obsahují také hodně vlákniny a vitaminů A a E. Chrání nás před chorobami srdce a cév, působí preventivně proti cukrovce a zlepšují trávení.

3) Hrušky

S celkovým zklidněním organismu vám na podzim pomůžou sladké hrušky. Ukrývají v sobě měď, která je nezbytná pro výživu mozkových buněk a uvolnění napětí.

4) Zázvor

Jste každý rok na podzim nemocní? Pak si letos pořiďte obranný štít ve formě čerstvého zázvoru. Má výrazné protivirové účinky, tlumí zánětlivé procesy, zlepšuje fyzickou výkonnost a podporuje celkovou obranyschopnost.

5) Křen

Mnohdy opomíjenou, zato velmi zdravou potravinou, je křen. Má léčivou sílu, je plný vitaminu C, podporuje imunitní systém, zlepšuje trávení a bojuje se záněty dýchacích cest. Měli byste ho ale jíst čerstvý, protože tepelnou úpravou ztratí většinu svých prospěšných látek.

6) Ryby

Správně sestavený jídelníček by měl obsahovat také ryby, na podzim nejlépe ty z českých vod. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, jód a omega-3 mastné kyseliny. Jezte je minimálně 2 –  3x týdně a dejte přednost úpravě na páře či v troubě.

7) Ovesné vločky

Ideálním startem do nového dne jsou ovesné vločky. Díky obsahu vitaminů skupiny B a hořčíku zvyšují odolnost a výkonnost organismu a podporují také koncentraci. Dopřát si je můžete ve formě kaše, müsli nebo třeba domácí granoly.

8) Ořechy

Potřebujete nabudit myšlení a posílit mozkové závity? S tím vším vám pomůžou ořechy, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a důležité minerální látky.

9) Kysané zelí

Největší část imunitního systému se nachází v našich střevech. Proto by měla podpora obranného štítu začínat právě v trávicím traktu. Kysané zelí obsahuje vitamin C a důležité enzymy, které podporují střevní mikroflóru a množení přátelských bakterií. Zelí nikdy neproplachujte a jezte ho syrové. Aby se vám lépe trávilo, můžete k němu přidat kmín nebo semínka koriandru.

10) Med

Máte rádi sladké, ale klasickému cukru se raději vyhýbáte? Na podzim si zkuste čaj sladit medem. Kalorií má sice skoro stejně jako cukr, ale na rozdíl od něj obsahuje spoustu cenných látek, zlepšuje odolnost organismu, chrání jej před záněty, podporuje zažívání, zklidňuje nervy a bojuje proti nachlazení.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here