Opus Dei – mysteriózní sekta nebo moderní odnož církve?

0
3425

Ovládá mysteriózní odnož novodobé zbožnosti v podobě Opus Dei celý svět nebo jde o modernizace katolické víry? Dostatek důkazů lze najít pro obě interpretace. Existuje několik indicií, které nevrhají na sdružení Opus Dei pozitivní světlo. Nařčení začínají u obnovení středověkého flagelantství, tedy sebemrskačství, posunují se přes sadomasochistickou sektu, a končí u intrikánské skupiny ne moc nepodobné iluminátům z mnoha konspiračních teorií, kteří své zástupce infiltrovali do politiky států.

Sebemrskačství

Asi nevýraznější a nejčastěji kritizovaný prvek. Dobrovolné způsobování bolesti ve snaze o napodobení Kristova utrpení. Podle vyjádření oficiálních představitelů jsou ale v rámci Opus Dei rozšířeny pouze mírné metody sebetrýznění, jako je tzv. umrtvování těla. Kromě půstu si odpouštějí i další tělesné slasti, jako třeba sex. Povoleno je cilicium, tzv. žíněné roucho, což je okovaný řetěz s ostrými trny obrácenými k tělu kajícníka, které se nejčastěji nosí v oblasti stehen. Pomáhá překonávat sobectví a posiluje lásku k Bohu a bližním. Podle neoficiálních a nepotvrzených informací jdou členové Opus Dei mnohem dál. Pravdou je, že zakladatel hnutí Opus Dei často používal k umrtvování svého těla i středověký bič, tzv. pětiocasý karabáč.

Seznam zakázaných knih

Opus Dei má i údajný seznam zakázaných knih a problematické náborové techniky zavánějící psychologickou manipulací, jak tvrdí představitelé ODAN – Opus Dei Awarness network. Členové tohoto sdružení jsou ve velké míře bývalí členové Opus Dei, jejichž cílem je upozorňovat na pochybné praktiky sdružení. Snaha o utajování informací vnitřního chodu instituce tvoří úrodnou půdu pro konspirační teorie. Jedna z nich o Opus Dei tvrdí, že je to modernizovaná verze Inkvizice působící jako papežská tajná služba, podporující fašismus a se členy mezi představiteli několika významných států.

Opus Dei a vznik

Podle oficiálních informací jde o neobyčejně úspěšné církevního sdružení. Opus Dei založil španělský kněz Josemaría Escrivá de Balaguer roku 1928 s cílem dosáhnout oživení katolické zbožnosti právě skrze propojení profesní práce s povinnostmi křesťana. Poselství narazilo na běžné názory v církvi té doby. V roce 1933 bylo otevřeno první centrum Opus Dei, Academia DYA a pod Opus Dei spadá mnoho vzdělávacích institucí i několik uznávaných vysokých škol.

Opus Dei a historie

Pověst Opus Dei poškodilo období II. světové války, protože se někteří jeho členové stali členy vlády fašistického diktátora generála Franca. Jiní členové byli touto vládou naopak pronásledováni.  Zakladatel Escriva se přestěhoval do Říma, aby rozšířil hnutí do světa, což se mu velmi rychle podařilo. Cestoval po celé Evropě a připravoval započetí práce Opus Dei v mnoha zemích. Do České republiky přišlo Opus Dei v roce 1990.

Pod dohledem papeže

Opus Dei je schváleno katolickou církevní hiearchií, od roku 1947 je schváleno Svatým stolcem a dosáhlo na status osobní prelatury a hnutí je podřízeno v některých ohledech přímo papeži, i když řadoví členové zůstávají současně členy svých diecézí. Svatořečení zakladatele hnutí, Josemaría Escriva, bylo velmi rychlé a stal se svatým pouhých 16 let po své smrti.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here