Správná příprava instantní kávy

0
5885
Pokud si svůj den, neumíte představit bez kávy, velmi záleží na teplotě vody, kterou si kávu zaléváte. Pro přípravu klasického turka použijte vodu horkou 98 °C. Pro přípravu kávy v ručním presovači je ideální o nižší teplota kolem 95 °C. Jestliže si dáváte šálek instantní kávy, dejte si na ní opravdu záležet. Vaše voda na zalití má mít pouze 90 °C. Když použijete více horkou vodu na zalití, svou kávu ve všech případech přepálíte a chuť zkazíte.

Příprava instantní kávy

Do předehřátého šálku vložte jednu nebo dvě vrchovaté lžičky instantní kávy a dolijte ji pak asi 2 dcl vody, kterou necháte zahřát pouze ideálně na teplotu 90 °C. Nikdy nepoužívejte vodu více vřelou, nebo vaši kávu přepálíte a chuťově zcela znehodnotíte. Kávu si pak můžete vylepšit trochou horkého, nejlépe plnotučného mléka. Takto zajistíte pomalejší vstřebávání kofeinu do vaší krve a kávové povzbuzení vám pak vydrží mnohem déle. Je ale nutno podotknout, že káva s mlékem je strašně těžká na trávení a vaše potíže mohou být způsobeny právě mlékem v kávě. Správná káva se pije černá a hořká.

Kde se vlastně vzala káva

Slovo káva je přímo odvozeno od starého arabského slova gahwah. Byli to totiž v historii Arabové, kteří se jako první nechali naprosto očarovat známým povzbuzujícím účinkem kofeinu a opojnou vůní lahodné kávy. Právě Arabové učinili z pěstování rostliny kávovníku jejich státní tajemství a přísně si jej roky chránili. Přesto se ale cestujícím kupcům kávy podařilo již v roce 1615 tuto kávu doslova propašovat do italských Benátek, odkud si pak postupně našla svou cestu do celého světa.

Turecká káva u nás

Za první kávu vděčíme Turkům. V září roku 1863 byli poraženi v bitvě u Vídně a právě součástí válečné kořisti bylo také mnoho plných žoků kávy. Část turecké kořisti byla také převezena do Prahy, Brna, Jindřichova Hradce, Olomouce a mnoha dalších měst. Na konci 17. století začal také první kávu v Praze prodávat i podnikavý Arab jménem Jiří Deodat a to přímo na ulici, jak bylo zvykem. V roce 1714 zde získal měšťanské právo a zároveň i povolení k provozování své první kavárny, která byla první na našem území. Otevřel ji v Praze pod Malostranskou mosteckou věží. Pak se káva postupně dostala i na venkov, kde se nejprve prodávala jako lék. Způsobila u nás velké změny v pracovních dnech i ve společenských zvyklostech. Pozvání na kávu tak vytlačilo klasické pozvání na oběd a večeři. Dodnes je vnímáno jako přátelské gesto, které používáme opravdu asi všichni.

Uložit

Uložit


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here