Kolagen a jeho nutnost pro aktivní způsob života

0
1618

Abychom měli neustále pružné šlachy a pevné kosti, potřebujeme zejména dostatek kolagenu. Kolagen je vláknina v podobě ve vodě nerozpustné bílkoviny, která se vyskytuje v těle každého z nás. Kolagen se hodně používá i v kosmetickém průmyslu. Vypíná pokožku, důsledně zajišťuje její správnou vlhkost a také zmírňuje neblahou celulitidu. Omlazuje a zpomaluje stárnutí. Ne každý z nás má v organismu dostatek kolagenu. Bílkovinu se nevyplatí podceňovat.

Kolagen a pohybové aktivity

Kolagen je hlavním stavebním kamenem pojivových tkání našeho pohybového aparátu. V lidském těle představuje kolagen dokonce 30 % všech tělních bílkovin, dále 10 % celkové hmotnosti těla a až 70 % kůže. Kolagen je zcela nepostradatelný. Nachází se zejména v tkáních, chrupavkách, šlachách, kostech, ale i zubech, dásních, kůži a podobně. Nachází se i v ploténkách, rohovce a ve střevech. Jak je patrné, nejde jen o pohybový aparát.

Kolagen a cvičení

Kolagen je velmi důležitý právě při cvičení. V lidském těle je asi 300 kloubních spojení a s přibývajícím věkem se chrupavka důležitá pro bezbolestný pohyb přirozeně opotřebovává, ztrácí svoji elasticitu a pevnost. V nejtěžším stadiu opotřebení může dojít až k deformaci těchto kloubů. Kolagenem velmi dobře nasycená chrupavka je proto vždy mnohem odolnější.

Nedostatek kolagenu a příznaky

Prvním velkým příznakem nedostatku kolagenu je viditelné stárnutí naší pleti. Jak už bylo zmíněno, kolagen má opravdu blahodárný vliv na naši pokožku a zabraňuje současně i předčasnému vzniku vrásek. Bez něj již není naše pleť tak vypnutá, vlasy a nehty ztrácí na kvalitě. U aktivních sportovců se často zhorší funkce a schopnosti pohybového aparátu. Nedostatek kolagenu v kloubech a chrupavce vede často k poruchám hybnosti a je to znát nejvíce na kloubní chrupavce. Bude tak postupně ztrácet svou pružnost a pevnost, pak může následně dojít až k trvalému poškození. Pro tvorbu kolagenu potřebujeme v těle dostatečné množství aminokyselin. Běžný jídelníček je neposkytuje, stejně jako kolagen. Při tepelné úpravě se ničí. Může jej nahradit potravinářská želatina a potravinové doplňky.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here