Jak zapadnout v nové práci?

0
2441

Změna zaměstnání v nás většinou vyvolává směsici různých pocitů. Těšíme se na nové prostředí, výzvy a zážitky, ale zároveň se obáváme, zda splníme očekávání zaměstnavatele a zapadneme do stávajícího kolektivu.

1) Nastudujte si firemní kulturu

Prvním krokem, bez kterého se neobejdete, je nastudování firemní kultury. Má firma doporučený dresscode? Vykají si nebo je u nich běžné tykání? Když se předem dostatečně připravíte, vyhnete se zbytečnému faux pas a nálepky hulváta.

2) Nestraňte se kolektivu

Minimálně první týden choďte se svými novými kolegy na obědy, účastněte se všech školení a setkání, na která vás ostatní pozvou. Neodmítejte ani posezení u piva po pracovní době. Pro introverty a ty, co chtějí trávit co nejvíce volného času s rodinou či přáteli to nemusí být vůbec jednoduché, ale těch pár dnů za to rozhodně stojí.

3) Zajímejte se o správné věci

První dny a týdny se teprve rozkoukáváte, učíte se pracovat v nových programech, zjišťujete, jak to chodí, co se smí a co se nesmí. Je proto jasné, že jako nováček máte plno otázek. V žádném případě se za své dotazy ohledně pracovních procesů nestyďte. Vaši kolegové i šéf totiž vidí, že vám na novém místu záleží, chcete se co nejdříve dostat do správného tempa a svou práci dělat co nejlépe. Jsou ale určité oblasti, na které byste se zvlášť v prvních týdnech opravdu ptát neměli. Jedná se hlavně o vztahy na pracovišti, platové ohodnocení vašich kolegů a nejrůznější drby, které ve firmě kolují.

4) Zachovejte si své soukromí

Seznamování se s kolegy je velmi důležité, pozor si ale dejte na to, co všechno s nimi sdílíte. Informace o tom, že je vaše tchyně k nevydržení, pes vám ráno rozkousal spodní prádlo nebo že jste minulé léto chytili na dovolené pohlavní chorobu, by měly zůstat jen a jen vaše.

5) Buďte nekonfliktní

Nekonfliktnost je naprosto zásadní. I když ve firmě vidíte určité nedostatky a myslíte si, že by určité procesy mohli fungovat lépe, nechte si svůj názor zatím pro sebe. Naopak jen pozorujte okolní dění a přizpůsobujte se stávajícím podmínkám. Mějte respekt k nadřízeným i podřízeným a buďte pokorní. Na diskuze o možných změnách budete mít spoustu času později.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here