Objevte sílu soustředění

0
2305

Pokud za den nestihnete všechno, co si naplánujete a večer jste vystresovaní, že vám toho ještě spousta zbývá, chybí vám schopnost soustředění. Většinou nezáleží na tom, kolik věcí ten den musíte stihnout, ale na tom, jak si umíme rozvrhnout čas, a nakolik efektivně pracujeme. Je třeba zlepšit plánování a přístup ke svému dennímu plánu. Strávit na úkolech kolik času, kolik vyžadují, ne více.

Umění dechu

Pokud jste ve velmi stresující situaci a vše vám začíná padat na hlavu, tak nezoufejte. V této chvíli je třeba se na chvilku zastavit, pak zhluboka dýchat, uvědomit si nedůležitější úkoly a s těmi začít. Nadechujte se nosem a pak vydechujte pusou. I když je to ze začátku nepřirozené, perfektně to zabírá a na uklidnění těla i mysli to stačí. Třikrát se nadechněte a zase vydechněte. Zaměřte se zcela na hodně hluboký nádech nosem a následně na hluboký výdech pusou.

Řešte jen jednu věc v jednu chvíli

To je pro mnoho lidí problém, zejména problém s disciplínou. Soustředění je pro každého člověka proto velmi důležité. Mozek se většinou plně soustředí až po prvních 20 minutách vykonávání dané aktivity. Proto je třeba vydržet a hlavně dělat jednu věc. Když se s někým bavíte, neodpovídejte nikomu jinému. Když právě pracujete na jednom projektu, neotvírejte projekt jiný. Snažte se vždy dělat věci postupně jednu po druhé.

Nekritizujte se příliš

Každému z nás aspoň čas od času vrtá hlavou, jak na tom je. Vnitřní hlas je pěkný prevít. Přemýšlíme, zda jsme daný úkol nemohli splnit mnohem lépe. Možná něco pořád předěláváme. Máme pocit, že se nám mnoho věcí nepovedlo. Ale všechno má svoje hranice. Místo vyčítavých myšlenek se zkuste raději zaměřit na to, co se vám opravdu skutečně povedlo. Pak už pro vás soustředění nebude cizí slovo a pracovat se vám bude opravdu mnohem snáz. Prostě jen podávejte dobře svůj výkon.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here