Nejčernější planeta, která neodráží žádné světlo

0
2004

Vesmír je nekonečný a velmi pomalu odhaluje svá tajemství. Není možné jej prozkoumat skrz na skrz a tak málo o něm víme. Podněcuje naši fantazii, která umí být stejně bezbřehá, jako je vesmír sám. Vědci neustále bádají a hledají. A občas i najdou. Například nejnovější planeta, která je temnější než černočerná noc.

Nejčernější planeta

Vědci při svém bádání nyní objevili novou planetu, která neodráží absolutně žádné světlo a je černější než je třeba asfalt. Dali jí název WASP-12b a jde o nejčernější planetu, jakou kdy vědci na celém světě doposud objevili. Planeta se tedy jmenuje WASP-12b, a je to vlastně takzvaná exoplaneta, která je 1 celých 400 světelných let vzdálená od naší planety Země. Je zcela unikátní zejména v tom, že podle astronomů naprosto neodráží žádné světlo. Je to jen takový tmavý bod v našem černém vesmíru.

WASP-12b

Svou velikostí je planeta WASP-12b na dvojnásobku obvodu planety Jupiter. Díky tomu, že je velmi blízko své hvězdě, je na této planetě také opravdu pekelná teplota 2 600 °C. Vědcům se ji podařilo odhalit proto, že se na ni mohli podívat jen díky spektrografu STIS a známému Hubbleovu teleskopu. Vědci z univerzity v Exeteru tedy rovnou změřili, že planeta vůbec neodráží žádné světlo, její albedo, což je tedy míra odrazivosti, je pouhých 0,064 %. To je ale opravdu extrémně nízká hodnota, planeta je tedy opravdu temnější než čerstvý asfalt nebo jako černočerná noc.

Teplota planety

Za tuto její vlastnost může totiž její teplota. Teplota je tak vysoká, že zde znemožňuje tvorbu mraků v atmosféře. V tomto infernu se navíc dokonce rozpadají molekuly vodíku a navíc ionizují alkalické kovy. Atmosféra planety spíše připomíná atmosféru hvězdy a právě díky tomu neodráží žádné světlo. Vědci dokázali změřit albedo teprve u druhé planety tohoto typu. V předešlém případě však byly výsledky zcela odlišné, takže vědci raději chtějí měřit albedo ještě u dalších exoplanet. Potřebují totiž zjistit, co všechno má vliv na tuto jejich vlastnost.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here