7 tipů, jak předejít nachlazení

0
2210

Podzim je tu a s ním i obávaná sezóna nachlazení a chřipek. Protože bakterie i viry číhají na každém kroku, je dobré myslet na prevenci a podpořit přirozenou imunitu organismu.

1) Česnek

Máte rádi česnečku? Pak si ji na podzim a v zimě dopřávejte tak často, jak jen je to možné. Česnek má totiž prokazatelné antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Chrání buňky, působí jako silný antioxidant a významně zvyšuje přirozenou imunitu těla.

2) Dostatek spánku

Základem prevence nachlazení je kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. Ten totiž pomáhá s regenerací organismu a podporou imunitního systému. Pokud budete odpočinek zanedbávat, několikanásobně zvýšíte riziko nachlazení.

3) Echinacea

Třapatka nachová neboli echinacea umí s obranyschopností organismu doslova zázraky. Vede k aktivaci bílých krvinek, působí jako přírodní antibiotikum, bojuje proti bakteriím i virům. Působí jako skvělá prevence onemocnění horních cest dýchacích, chřipky, zánětu dutin, nachlazení i angíny. Funguje ale i jako ochranný štít proti zánětům ženských pohlavních orgánů, prostaty a močového měchýře. Není ale určená k dlouhodobému užívání. Po 14 dnech je dobré echinaceu alespoň na měsíc vysadit.

4) Extrakt z grepových jader

Grepová jadérka mají silné antivirové, antimikrobiální a protiplísňové účinky. Fungují jako účinné přírodní antibiotikum, které je ale zároveň šetrné ke střevní mikroflóře. Dokážou zlikvidovat zlatého stafylokoka a zabránit některým střevním onemocněním, infekcím močových cest, mykóze, rýmě i nachlazení.

5) Kvašené potraviny

Fermentované výrobky obsahují živé bakterie, které zlepšují střevní mikroflóru a podporují celkovou imunitu těla. Do svého jídelníčku zařaďte hlavně kysané mléčné výrobky, kvašené zelí, okurky, tempeh a miso pastu.

6) Šípek

Nachlazení pomáhá předejít i šípek. Je totiž plný vitaminu C a dokáže zvyšovat odolnost organismu vůči infekcím. Nejlépe uděláte, když si ze sušených šípků budete pravidelně připravovat čaj doplněný o lžičku medu.

7) Zázvor

Zázvor je právem nazývaný všelékem. Má silné protizánětlivé účinky, detoxikuje, podporuje trávení a působí proti nevolnostem. Působí jako prevence nachlazení a zároveň je velkým pomocníkem na úplném začátku nemoci. Rychle přináší úlevu hlavně při onemocněních dýchacích cest, snižuje bolest, podporuje krevní oběh a zahřívá. Zkuste třeba zázvorový čaj s medem a citrónem, který nakopne imunitu a navíc i skvěle chutná.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here