10 osvědčených tipů, jak nejrychleji usnout

0
1710

Pokud patříte k nespavcům a nemůžete večer usnout, každá probdělá minuta vás přijde pěkně draho. Pak se přes den nemůžete v práci soustředit a na vašem výkonu je to podstatně znát. Spánek je jedna z nejdůležitějších věcí v našem životě. Ovlivňuje naši činnost mozku i fyzickou zdatnost během celého dne. Máte-li dlouhodobější potíže s usínáním nebo se velmi často budíte, můžete se pak cítit velmi zmatení. Tělo potřebuje minimálně 7 hodin spánku a 8 hodin je ideál. Pokud máte dlouhý den a hodně práce, potřebujete vědět, jak nejrychleji usnout.

1.      Ideální teplota v místnosti

Večer pořádně, rychle a intenzivně vyvětrejte. Teplota v ložnici, která je ideální pro spánek, je určitě nižší než běžná pokojová teplota a když je v ložnici chladno, mnohem lépe se vám bude usínat.

2.      Pohodlný polštář

Pohodlný polštář je opravdu základ a vyzkoušejte třeba ten z pěny s pamětí, který poskytuje mnohem větší pohodlí a zdravý spánek. Přizpůsobí se vaší hlavě i tvaru krku. Nikdy byste neměli mít hlavu hodně podloženou, protože pak hrozí ztuhnutí šíje a pak i bolesti hlavy. Míně znamená více.

3.      Pohodlné pyžamo či noční košile

Musíte se cítit pohodlně. Nespěte na efekt, ale na pohodlí. Zvolte si správný noční úbor a zvolte pyžamo nebo noční košili z příjemného materiálu. Nesmí být příliš těsné nebo škrábat. Nejvhodnějším materiálem na spaní je bavlna a hedvábí. V létě klidně spěte nazí, pokud je vám horko.

4.      Útulné prostředí pro spánek

Zútulněte si ložnici, nainstalujte si dobré rolety, kupte si kvalitní matrace, rošty, polštáře a měkké přikrývky. Základem je harmonie a proto se obklopte věcmi, které máte rádi. Fotografie dětí, pěknou lampu nebo krásné tapety, ať se cítíte dobře.

5.      Relaxace a meditace

Než se uložíte ke spánku, pořádně relaxujte nebo meditujte. Dejte si horkou koupel, čtěte si knížku, zacvičte příjemný strečink uvolňující napětí svalů nebo meditujte. Hlavně vypusťte z hlavy všechny všední starosti. Relaxaci a meditaci si dopřávejte pravidelně, časem se dostaví výsledky.

6.      Relaxační a meditační hudba

Zkuste relaxační či meditační hudbu a nahrajte si ji do přehrávače oblíbené skladby. Poslech hudby vás natolik uvolní, že usnete za chvilku. Někdo nesnáší ticho a před spaním potřebuje drobný hluk v pozadí, uklidňující zvuky, kterým se říká bílý šum. Ten rozptýlí mysl a dovolí tělu rychleji usnout.

7.      Televize do ložnice ano či ne

Televize se do ložnice nedoporučuje a podle výzkumů ničí partnerský vztah a zároveň negativně ovlivňuje mozek. Jenže mnoho lidí na gauči u televize usne hned, ale ráno z něj má polámaná záda. Pokud se tedy rozhodněte takto usínat, nastavte si automatické vypnutí do 30 minut, aby vás pak televize nerušila během spánku.

8.      Potravinové doplňky

Potravinové doplňky, které zabírají na spánek, zkuste třeba v podobě kořenu kozlíku lékařského, dodejte tělu více vápníku, hořčíku, vitamin D3, B a omega-3. Příjemně vás uklidní i mátový čaj, meduňka nebo heřmánek.

9.      Lehká svačina před spaním

Dopřejte si lehkou svačinu v podobě proteinů. Pokud nepřibíráte, zkuste i sacharidy s vápníkem a proteiny, které vyvolají uvolňování serotoninu, a ten vám pomůže rychle usnout. Zkusit můžete mírně sladké mléčné výrobky, banán, arašídy, mandle, oříšky a semínka obsahují esenciální oleje, avokádo nebo fíky. Pokud půjdete spát hladoví, asi se vám usnout nepodaří. Vynechte jídlo kořeněné a tučné a hlavně se nepřejídejte.

10. Pravidelný pohyb

Během dne denně pravidelně cvičte. Svaly budou mít dostatečný výdej energie a spálíte kalorie. Asi 3 hodiny před spánkem už necvičte. Unavené tělo, které ví, že jej další den čeká náročná aktivita, bude chtít rychleji načerpat energii a přijme odpočinek. Vy pak snáz usnete. Nemusíte to nijak přehánět, stačí jít někam na procházku, vyjet si na kole, jít s zaplavat nebo jen cvičit doma. Musí to trvat alespoň 30 minut, ale nejlépe tak hodinu a půl.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here