Moderní technologie nás pomalu zabíjí, přestaňme s nimi usínat

0
2720

Patříte k těm, kteří v posteli před spaním pravidelně čučí do rozsvíceného displeje? Pak byste rozhodně měli číst dál. Současné elektrovychytávky totiž zásadně ovlivňují kvalitu spánku. A nejenom to. Mají vliv na celkové duševní zdraví. Zjistěte, jak mít více energie, cítit se (konečně) lépe a nepřipomínat po ránu (i během dne) polomrtvého zombíka.

Pro začátek trochu statistiky.

Studie od National Sleep Foundation odhaduje, že 48 % dospělých Američanů používá v posteli tablety nebo notebooky. O smartphonech nemluvě. V jiných zemích je to častější u mladších lidí.

Výzkumy však opakovaně dokazují, že do postele tyto hračičky nepatří. Ponocování s elektronickým kámošem snižuje schopnost vyrovnat se se stresem, zvyšuje šanci na přerušovaný spánek a co byste asi nečekali… že dokonce může mít negativní vliv na sebeúctu.

Spi sladce

„Moderní technologie způsobují ospalost,“ říká jednoznačně Matthew Walker, profesor neurověd a psychologie na kalifornské univerzitě v Berkeley.

Odborníci říkají, že před spánkem potřebujeme 30 minut až jednu hodinu, abychom se dostatečně uvolnili (šťastní jsou ti, kteří lehnou a spí). Co takhle si tedy udělat čaj a otevřít si v posteli nějakou knížku? Pomůže vám to nastavit si mozek na fázi odpočinku. Lepší než počítat ovečky. Nebo bezcílně bloudit po facebookovém rozhraní.

Jak říká Walter, když vezmeme do ruky telefon, tuhle potřebnou přípravu rázem pošleme do kytek. A místo, abychom se v ložnici zbavili všech starostí ušlého dne, držíme se jich tím zuby nehty.

„Odesláním textové zprávy, kontrolou e-mailu nebo postováním příspěvků na sociální sítě se rozumí, že čekáte na odpověď. Tím udržujete v provozu emoční nervový systém,“ vysvětluje.

Jeden výzkum odhalil, že modré světlo zářící z obrazovek může upravit uvolňování hormonu zvaného melatonin, který pomáhá regulovat spánek. A tím rozhodit biologické hodiny těla.

Ben Carter, biostatistik z Ústavu psychiatrie na King’s College v Londýně, který strávil několik posledních let studiem vlivu technologie na spánek, přirovnává užívání technologií ke kouření.

„Jestli je to něco, co děláte jako poslední věc v noci a jako první ráno… pak jste pravděpodobně závislý,“ myslí si.

Zdroj: BBC (volný překlad, zkráceno)


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here