Máte si založit společný účet? Zvažte klady i zápory

0
2805

Máte si s partnerem založit společný účet nebo být raději opatrní a své finanční prostředky si hlídat na dvou samostatných účtech? Obě varianty mají svá pro i proti.  

Výhody

1)     Platíte pouze za jeden účet

Jednou z hlavních výhod je fakt, že platíte poplatky za vedení jen jednoho bankovního účtu. Poplatky jsou různé a jejich výše závisí na konkrétní bance. Většinou však vycházejí od 30 do 150 Kč.

2)     Máte přehled nad výdaji

Oba dva přesně víte, za jaké produkty a služby mizí vaše peníze a lépe si tak můžete své finance ohlídat.

3)     Nezapomenete na měsíční poplatky

Ve chvíli, kdy jeden účet hlídají alespoň dva lidé, je méně pravděpodobné, že zapomenete zaplatit elektřinu, plyn nebo měsíční splátku hypotéky.

4)     Vyšší zhodnocení

Díky větší sumě peněz, která vám na společném účtu každý měsíc roste, se vám zvyšuje i zhodnocení. Tímto způsobem můžete měsíčně vydělat až pár desítek korun.

Nevýhody

1)     Neutajíte utrácení za nepotřebné věci

S vlastním osobním účtem může být snadné utajit před partnerem nákup nové kabelky nebo bot. Společný účet však tajným nákupům příliš nefandí.

2)     Hrozí hádky kvůli penězům

Pokud jeden z vás vydělává podstatně méně než ten druhý, může docházet k výčitkám svědomí. V případě, že jeden z partnerů neumí vycházet s penězi a rád utrácí, můžete se o společné finance nepříjemně dohadovat.

3)     Majitelem je stále jen jeden z vás

U společného účtu je majitelem jedna osoba. Ta druhá je pouhým disponentem, což znamená, že nemá stejná práva jako majitel účtu. Disponent má jen přístup k účtu, v některých případech svou platební kartu a přístup k internetovému bankovnictví. Nemůže ale účet zrušit, přidat další disponenty, měnit nastavení v internetovém bankovnictví nebo si sjednávat nové produkty k účtu. Rozdíly v nakládání s účtem pak mohou logicky způsobit problémy v případě rozchodu, rozvodu či úmrtí majitele.

4)     Když přijdete o účet, ztratíte i veškeré peníze

Jestliže se s vaším společným účtem cokoliv stane, přijdete o všechny úspory. Oproti tomu s dvěma samostatnými účty se můžete spolehnout na partnerovu podporu až do doby, než se problémy vyřeší.  

Rozhodnutí, zda půjdete do společného účtu nebo nikoliv, je jen na vás. Hlavní je, abyste výhody i nevýhody pečlivě zvážili a vám oběma přístup k financím zcela vyhovoval.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here