Potápění je stále populárnějším sportem! Už jste mu také podlehli?

0
2680
Potápění s želvami v Egyptě (foto: Filip Kříž)
Potápění s želvami v Egyptě (foto: Filip Kříž)

Potápění každým rokem získává na popularitě. Ponořit se do jiných světů, prozkoumat podmořský život a hlavně – zažít stav beztíže. Díky potápění už nikdo nemusí podstupovat dlouholetý trénink v NASA, aby ve vesmírné stanici zažil jaké to je, existovat bez gravitace. Tohle všechno je na dosah ruky. Pod vodou.

Potápění je sport pro celou rodinu, ostrov Pag Chorvatsko (foto: Filip Kříž)
Potápění je sport pro celou rodinu, ostrov Pag Chorvatsko (foto: Filip Kříž)

Potápění je sport jako každý jiný. Zábavný, objevný, společenský, ale také nebezpečný. A to tehdy, pokud nedodržujete stanovené postupy a pravidla a potápíte-li se bez odpovídajícího kurzu. Základní potápěčský kurz není nikterak náročný, ale samozřejmě vyžaduje jistou dávku zodpovědného přístupu a fyzické i psychické kondice. Základem je několikahodinová teorie o potápění jako takovém, o fyzikálních zákonech pod vodou, o výstroji, a běžných plaveckých technikách. Po teorii je student připraven osvojit si základní dovednosti v bazénu, kde je čirá a teplá voda a malá hloubka. Student se tedy nemusí obávat žádných zákeřných situací, kdy by ho odnášel proud, nebo se svému instruktorovi ztratil v hlubinách. Primárně se v prvních bazénových lekcích student učí správně dýchat s regulátorem, vyrovnávat tlak v uších, vyčistit si pod vodou masku (potápěčské brýle), ovládat vztlak a správně kopat ploutvemi. Jakmile si všechny úkony náležitě vyzkouší a osvojí, je připraven dokončit kurz na volné vodě. Volnou vodou jsou míněny zatopené lomy, jezera, řeky, nebo moře a oceány. Kurz je pochopitelně zakončen závěrečným znalostním testem.

Čertví absolventi kurzu, ostrov Pag Chorvatsko (foto: Filip Kříž)
Čertví absolventi kurzu, ostrov Pag Chorvatsko (foto: Filip Kříž)

Chcete-li se začít potápět, pomohou Vám například v klubu Barakuda, kde působí dlouholetí profesionální instruktoři a divemasteři. Kurzy jsou vypisovány pravidelně každý měsíc, nebo si lze začátek i průběh kurzu domluvit individuálně. Poté už nic nebrání tomu, stát se certifikovaným potápěčem a prozkoumávat s klubem Barakuda hlubiny domácí i zahraniční.

Sladkovodní potápění v zatopeném lomu Koparki, Polsko (foto: Filip Kříž)
Sladkovodní potápění v zatopeném lomu Koparki, Polsko (foto: Filip Kříž)

Své o tom ví jedna ze členek klubu Barakuda Jana: „Než jsem přišla do Barakudy, byla jsem zvyklá se potápět jen v moři. O sladké vodě a českých lomech jsem nevěděla vůbec nic a popravdě jsem se trochu obávala toho, jak v té chladné zakalené vodě obstojím. Ale kluci v Barakudě byli naprosto senzační. Od první chvíle, kdy jsem vstoupila do klubovny, jsem měla pocit, že sem patřím. Všichni mě přivítali velmi přátelsky a nijak mi nedali najevo, že jsem potápěčský zelenáč. Od té doby už pár let uběhlo a teď se s Barakudou potápím skoro pořád. Na lomech i ve Vltavě, v Chorvatsku i v Egyptě. Můj okruh kamarádů se neuvěřitelně znásobil, což je skvělé nejen v potápění, ale hlavně v životě.“

Odjezd na potápěčksou lokalitu, ostrov Pag Chorvatsko (foto: Filip Kříž)
Odjezd na potápěčksou lokalitu, ostrov Pag Chorvatsko (foto: Filip Kříž)

Kromě potápěčských kurzů nabízí Barakuda i takzvané ponory na zkoušku, kde si zájemce vyzkouší pobyt a dýchání pod vodou s plnou výstrojí. Pro členy klubu Barakuda i pro širokou veřejnost jsou pořádány i pravidelné akce jako přednášky, promítání, setkávání u dobrého pití a společné výlety. I potápění v našich domácích vodách je úžasným zážitkem, což je v dnešní nelehké době, zaviněné obavou z nákazy COVID-19, podstatné.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here