Objevujte svět: SALZBURG

0
3265

Tak jako v mnoha městech, tak i v Salzburgu jsou nádherné vánoce, kde je punč, tyrolský špek, pražené kaštany, proslulé Mozartovy koule, marcipán a opravdu velmi divoké čertovské řádění v tradičním průvodu pekelníků Krampusů. Děsivá podívaná v podobě průvodu čertů je strhujícím zážitkem pro všechny generace. Kulturní metropole světového formátu se svými 150 000 obyvateli je hlavním městem spolkové republiky Salzbursko a čtvrtým největším městem Rakouska.

Město Salzburg

Salzburgem protéká řeka Salzach a nad ní, na hoře Festungsberg, 120 m nad městem se tyčí zachovalý největší středověký hrad v Evropě Festung Hohensalzburg s nádhernou vyhlídku na město. Na prohlídku celého hradního komplexu z 11. století je třeba si vyhradit více času. Nachází se zde i Hradní muzeum, palác Hohe Stock, kostel St. Georg a více věží s nádhernými vyhlídkami. V místních gotických místnostech je možnost zažít úžasné koncerty při svíčkách.

Historické jádro Salzburgu

Historické jádro Salzburgu je od roku 1996 zapsáno na listině světového kulturního dědictví UNESCO. Procházky po romantických uličkách na Starém městě ukazují všechny stavební a umělecké slohy. Gotické strohé stavby, renesanční paláce, barokní kostely i měšťanské domy z období monarchie. Nejznámější a nejnavštěvovanější památky souvisejí s životem skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, který se zde také roku 1756 narodil. Navštívit lze i jeho rodný dům i dům, kde tento umělec později žil, ale i kostel, ve kterém byl mistr okřtěn.

Město W. A. Mozarta

V jedné z nejznámějších městských uliček s názvem Getreidegasse, v domě č. 9, se v současné době nachází byt rodiny Mozartových, kde je dnes muzeum. Mezi exponáty patří Mozartovy dětské housle, rodinné portréty, sbírky dopisů a různé skladatelovy hudební nástroje. V 1. patře domu se konají různé výstavy s mozartovskou tematikou a ve 2. patře je muzeum divadla a dokumentace dění, jak byly ve své době Mozartovy hudební kusy přijímány širokou veřejností. Nejkrásnější náměstí v Salzburgu je Domplatz s katedrálou neboli dómem ze 17. století, do něhož se vejde až 10 000 návštěvníků a kde v minulosti i dnes zazněla a dosud zní mnohá Mozartova díla.

Salzburg a památky

V kostele sv. Šebestiána leží hrob Mozartovy rodiny, ale nejde o pompézní hrob. Sám skladatel zemřel ve Vídni a pochován byl ve společném hrobě. Na Mozartově náměstí 3x denně zní skladatelova díla z místní zvonkohry. Na pravém břehu řeky Salzach se rozkládá Nové město s dominantou zámku Mirabell, který původně postavil arcibiskup Wolf Ditrich von Raitenau pro přítelkyni židovského původu Salome Altovou, která porodila arcibiskupovi 15 dětí a podle které se původně zámek jmenoval Altenau. Zámek se v historii přestavoval a vyhořel. Z původních prostor se zachoval jen Mramorový sál a mramorové schody. Dnes je zahrada plná soch, plastik a květinových mozaik s historickými skvosty Salzburgu.

Salzburg a zábava

V Salzburgu se každoročně koná Salcburský festival. Vrcholný a mezinárodně uznávaný festival evropské a světové kultury. Je na něm představeno okolo 170 oper, inscenací a koncertů, které zhlédne 200 000 diváků. U zrodu festivalu stáli umělci zvučných jmen, jako Richard Strauss, Max Reinhardt a Hugo von Hofmannsthal. V Salzburgu se celý rok koná spousta jiných významných kulturních událostí, které rozhodně stojí za to vidět.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here