Objevujte svět: VALENCIE

0
1825

Už podle své hymny je španělská Valencie plná květin, světla a lásky. Může za to zdejší počasí, kdy je 10 měsíců v roce krásně. Zimy tu nejsou nijak ponuré jako třeba v Barceloně a naopak zde nejsou tak horká léta jako v Madridu. Pochází odtud typické španělské jídlo paella. Třetí největší město Španělska leží na pomerančovém pobřeží neboli Pobřeží pomerančového květu – Costa del Azahar. Pomerančovníky jsou opravdu vidět na mnoha místech. Valencie je proslulá moderní architekturou, ať už jde o obrovskou lasturu vystupující ze země, jakou tvoří kino L ́Hemisferix v areálu Města umění a vědy, lotosový květ v podobě oceánografického areálu s delfíny a žraloky nebo obří oko zdejšího planetária. Valencie je půvabným městem plné památek a oslav.

Valencie

Valencie je v posledních letech vyhledávanou turistickou oblastí. Centrum historického města se může pyšnit mnoha významnými památkami, z nichž jsou některé také zapsány na seznam UNESCO. Město s grácií spojuje historii a moderní kulturu. Nejstarší a současně jednou z nejvíce navštěvovaných valencijských památek je určitě místní katedrála. Byla budována v průběhu několika století a její architektura nese prvky baroka, romantismu i neoklasicismu. Další zajímavou památkou je Llotja de la Seda neboli Hedvábný trh zapsaný na seznam UNESCO. Zde se dlouhá léta obchodovalo s cenným hedvábím. Symbolem současné Valencie je komplex Ciutat de les Arts i les Ciènces, tedy Město umění a vědy. V těchto moderních budovách je opera, muzeum i planetárium.

Valencie a její okolí žije

Toto město tepe v rytmu temperamentního Španělska. Oblast Valencie je známá díky místnímu folkloru a letitým tradicím. Mnoho turistů se zde chce účastnit i mnoha bujarých oslav a festivalů. Nejznámější je Fallas Festival. Valencie je přístav, kterému je vlastní neustálý ruch a dění. Přímo ve městě a jeho okolí najdete hned několik krásných pláží. Je dobré si spojit výlety městem s poznáváním okolí a oblíbeného pobřeží Costa del Azahar. Moderní město se nachází přibližně 350 km na jih od Barcelony, leží v průmyslové oblasti a má počet obyvatel kolem 1 milionu, který jej řadí mezi 3 největší města ve Španělsku.

Valencie a historie

Valencie byla založena v době starověké Římské říše v roce 138 př. n. l. a stejně jako ostatní města byla v 8. století obsazena Araby. Ti si zde udrželi nadvládu do 13. století, kdy král Jakub I. Aragonský dobyl toto město zpět pro Křesťany. V současné době je Valencie moderním prosperujícím městem, které má opravdu co nabídnout. Pokud jste milovníky umění, město vás nadchne. Právě v této metropoli se snoubí tradiční španělské umění s novou moderní architekturou. Historické centrum sice není velké, všechny důležité historické památky lze navštívit za den. Dobrým výchozím bodem je Radniční náměstí – Plaza del Pais Valencia, kde se nachází mnoho kaváren a obchůdků nejen se všudypřítomnými suvenýry.

Valencie a skryté kouty

Z Radničního náměstí se lze vydat na toulky romantickými historickými uličkami ke Katedrále. Hned vedle ní se je chrám Virgen de los Desamparados – Panny Marie Opuštěných, která je současně zdejší patronkou města. Mnohem zajímavější je Llotja de la Seda – tedy zdejší burza hedvábí, která byla zařazena na seznam světového dědictví UNESCO a je čestným odkazem na zlatý věk valencijské prosperity. Vyzkoušejte i místní market, kde se nachází asi 1 300 stánků se zbožím mnoha druhů. Valencii lze navštívit v rámci některého z místních festivalů, které se konají po celý rok i v průběhu každoroční Velké ceny Formule 1. Nezapomeňte ochutnat paellu, tradiční rýžový pokrm s masem, připravovaný na velké pánvi. Druhou tvář města tvoří moderní architektura.

Moderní tvář města

Ve Městě umění a věd – Ciudad de las Artes y las Ciencias, naleznete futuristický komplex budov postavený mezi léty 1991 až 2005 španělským architektem Santiago Calatrava. Stavby jsou promyšlené do posledního detailu. Ze statiky budov budete úplně na větvi. V budově L´Hemisféric připomínající obrovskou škebli s rozlohou 1 300 x 200 m je umístěno kino IMAX. Můžete zde shlédnout filmy s historickou, biologickou nebo astronomickou tématikou. Ve Vědeckém muzeu prince Filipa se můžete interaktivním způsobem vzdělávat o vývoji života na Zemi. Z Umbracula budete mít úžasný výhled na celý komplex a tento skleník bez skel, která by byla v místním klimatu zcela zbytečná, je moderní interpretací nádherné zimní zahrady. Ukrývá typické druhy rostlin z oblasti okolo Valencie. Palác umění slouží převážně k baletu a hudebním představením. Menší sál pro komorní hudbu a divadlo či venkovní galerie, jenž pojme 2 000 návštěvníků, rozhodně stojí za to.

 

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here