Objevujte svět: BARCELONA

0
2231

Barcelona je druhé největší město Španělska a krásná metropole Katalánska. Vybroušený drahokam na pobřeží Středozemního moře a úchvatných pláží, kde musíte navštívit nejvýznamnější památky geniálního španělského architekta Antonia Gaudího, jako nedokončený chrám Sagrada Famila, chrám Svaté rodiny. Je zde celá řada církevních staveb, celá řada muzeí, jako třeba Picassovo museum s více než 3 500 exponáty tohoto světového malíře. V Barceloně je velké množství parků, kde se snadno skryjete ve stínu korun stromů před horkým sluncem. Holdujete-li sportu, musíte navštívit velkolepý fotbalový chrám Nou Camp, kde své zápasy hraje jeden z nejslavnějších klubů světa FC Barcelona. Barcelona je sídlem arcibiskupa, je zde mnoho univerzit a významných knihoven. Byla dějištěm olympijských her v roce 1992.

Specifická Barcelona

Barcelona je velmi otevřené, moderní město s velkým množstvím současné architektury, ale i historických secesních a gotických budov. Blízkost moře jsou příjemné teploty po celý rok, spousta parků a cyklistických stezek vám dává ideální podmínky pro život i dovolenou. Barcelona je vždy o kousek napřed. Staré katalánské přísloví praví: V Barceloně se žije dobře, ale musíte mít kapsy plné peněz. Navštivte Park Guell, domy Casa Batlló a Casa Milá, určitě i gotickou čtvrť s katedrálou, užijte si procházku po živé ulici La Rambla, přístavní promenádu i rybářskou čtvrť Barceloneta. Nejlepší pohled na Barcelonu shora je z kopce Montjuic, z ochozu sochy Kryštofa Kolumba, ze zdejší lanovky, ze zábavního parku Tibidabo, nebo z některé z moderních a perfektně zpracovaných výškových budov v severní části přístavu. Výhled z výletních lodí vyjíždějících z přístavu také stojí za to.

Barcelona, město architektury a designu

Nejlepší doplňky pro váš dům najdete v obchodě El Vincón a s pestrým oblečením značek Custó nebo Desigual. Někdy taky potkáte na ulici nahého pána, místního občana-naturisty, který se tu prochází s písemným svolením radnice. Ten nefalšovaně pravý hospodský ruch zažijete na ulici Carrer de Mallorca v Cerveceria Catalana, ale po 13 hodině už budete na místo čekat ve velmi dlouhé frontě. Dobré jídlo v dobré společnosti i za horentní sumy zdejší pestré kuchyně z kvalitních surovin se chodí nakupovat do secesní tržnice La Boquería na promenádě La Rambla. Je zde i spousta malých barů a stánků s občerstvením. Oblíbené místo je bývalá rybářská čtvrť La Barceloneta, pobřežní promenáda v Port Olímpic, křivolaké uličky čtvrti El Born či bar Xampanyet v ulici Montcada, který patří mezi nejstarší bary ve městě a nabízí desítky druhů šampaňského a prvotřídního tapas.

Nákupy a večerní zábava

Obchody slavných módních návrhářů najdete na ulici Grácia, naopak malé butiky avantgardních mladých umělců v oblasti El Raval. Suvenýry kupujte v gotické čtvrti kolem katedrály a v prodejnách muzeí, které jsou perfektně zásobené literaturou. Pro milovníky nákupů je tu největší obchodní centrum v Katalánsku Diagonal Mar a obchodní domy El Corte Inglés. Večerní zábava v Barceloně začíná mnohem později než u nás. Večeře je kolem 22. hodiny a noční kluby otvírají až kolem jedné hodiny ráno. Nikdo nezůstane jen v jednom podniku, ale vystřídá co nejvíc barů a restaurací. Velmi populární oblast je kolem nejkrásnějšího gotického kostela Santa María del Mar ve čtvrti El Born. Super jsou kluby na přístavní promenádě, jako Opium Mar a Carpe Diem. Koncerty a zábavu najdete i v klubu Luz de Gas v centru.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here