Objevujte svět: RIGA

0
2200

Riga je hlavní město Lotyšska s historickým centrem zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO ležící na břehu Baltského moře a při ústí řeky Daugavy. Je známé výraznou secesní architekturou, srovnatelná s městy jako je Vídeň nebo Petrohrad. V historickém centru Stará Riga se nalézá románská katedrála zvaná Dóm, Rížský zámek, Prašná věž a mnoho kostelů. V parku stojí Pomník svobody symbolizující svobodu a nezávislost Lotyšska. Město má rozlohu 307 km² a více než 702 000 obyvatel. Je to kulturní, vzdělávací, politické, obchodní a průmyslové středisko plnící důležitou tranzitní roli mezi západními státy a Ruskem.

Historické centrum Rigy

Někdejší hanzovní města má několik středověkých sakrálních památek i výraznou secesní architekturu srovnatelnou s městy jako je Vídeň, Petrohrad nebo Barcelona. Riga je největší a nejkosmopolitnější město Pobaltí, které se vyvinulo před staletími na obchodní křižovatce Východní a Západní Evropy. Zaujme vás svou siluetou plnou věží a věžiček, pěstěnými parky, meadrem kanálu, bulvárem i Starým Městem. Malý turistický ráj nyní navštěvují Evropané ze Západu, i když před 100 lety patřilo k nejoblíbenějším rekreačním lokalitám Sovětského svazu, neboť Riga byla v té době jeho součástí.

Riga žije

Bohatý kulturní život, skvělá opera a špičkový umělci z celého světa, koncerty klasické i populární hudby, mnohé výstavy, památky, skvělá gastronomie, místa na nákupy i pro aktivní dovolenou. Riga je architektonickou perlou, kde najdete 800 let staré kostely, středověké budovy, secesní stavby i kouzelné dřevostavby. Cathedral Square neboli Doma Laukums, náměstí ve Starém Městě, uvidíte největší kostel celého Pobaltí, Katedrálu v Rize, Doma baznica i Katedrálu Svaté Marie. Vedle stojí muzeum historie a navigace Rigy. Rižský zámek představuje Švédy přestavěný hrad z počátku 14. století. Nejstarší rezidencí ve městě je Tris Brali, čili Tři Bratři. Měšťanské domy z 15. století vypadají jako domky pro panenky. Central Market, tedy Centraltirgus kandiduje na titul největší trh v Evropě. Prodává zde 3 000 prodejců.

Dobré jídlo a zábava v Rize

Kosmopolitní město v Pobaltí nabízí možnost ochutnání místní a mezinárodní kuchyně. Lotyšské jídlo je vydatné, hodně brambor, zelí, hovězí, vepřové maso a ryby. Noční život Během posledních několika let se Riga stala jedním z nejživějších hlavních měst Evropy. Najdete zde spoustu barů nabízející levné pití, striptýzových klubů, klasických hospod i diskoték. Můžete zkusit i zdejší vyhlášenou operu a balet. K nahlédnutí do historie Lotyšska slouží i přírodní skanzen u Juglasského jezera, kde se uprostřed lesíka rozvine před vámi celá historie života Lotyšů. Dřevěné kostely, stáje, domky, rybářské chatrče i typické studny.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here