5 typů na správné kempování

0
2347

Pokud se chystáte kempovat, hodí se vám pár užitečných typů. Jde o způsob, jak načerpat novou svěží energii ve volné přírodě. Kempovat znamená často stanovat mimo civilizaci a stanování je velmi specifická disciplína. Důležité je místo stanování a to jeho poloha, ale i onen plac pro ukotvení stanu. Nejlepší místo je překvapivě ve svahu. V údolí nebo v jistém dolíku bývá vlhko a v noci pak chladno. Na vrcholku kopce bude zase naopak hodně větrno. Pod osamoceným stromem vám zase hrozí nebezpečí úderu blesku a padající úlomky větví při velkém větru.

 

Pobyt ve stanu

Stan je malý prostor. Pokud jedete autem a ne třeba na kole, proti vlhku a špíně se na vaše oblečení hodí větší plastová krabice. Když si doma připravíte kompletní set oblečení na každý den, jako spodní prádlo, ponožky, tričko, kalhoty či kraťasy a mikinu, které smotáte do roličky, a dáte nepromokavého plastového boxu, ušetříte si hledání a navlhnutí oblečení. Pak si zorganizujte i hygienické potřeby a pomůcky k vaření. Kapsový organizér vám usnadní orientaci, a pokud bude větší, poslouží i na oblečení.

Skladování potravin

Skladování potravin a vaření na otevřeném ohni zvládnete lépe s trojnožkou a kotlíkem. Instantní a konzervované potraviny nepodléhají rychlé zkáze. Ty náročnější můžete místo v ledničce v rybníku či potůčku v síťovce či přepravce ukotvené ke břehu a ponořené do studené vody. Síťovka je skladná a unese i deset piv, které vám ve vodě neuplavou. Hodí se na přenášení špinavého nádobí a snadno ji od zbytků jídla v tekoucí vodě vyperete. Můžete také na místě nepřetržitého stínu vykopat asi 1 metr hlubokou díru a vložit potraviny, které překryjete tmavou plachtou. Řešením je také přenosná lednička, která ale ve stanu zabere spoustu místa.

Hygiena při stanování

Vlhčené ubrousky jistě oceníte pro chladivé otření v horkých dnech, na čištění špinavých rukou, hygienu po toaletě, ale i k otření kempinkového stolu nebo zablácených bot. Balzám na rty kromě rtů krásně ochrání i nos nebo čelo před jeho spálením na slunci. Tlumí také bolest při štípnutím hmyzem, dokáže naimpregnovat obuv a je to dobrý podpalovač při rozdělávání ohně. Pro všechny případy si vezměte i velkou, krycí, pevnou plachtu s oky k ukotvení, ať vám nezatéká do stanu. Vytvoříte z ní i markýzu ochraňující před ostrým slunkem, nebo do ní nasbíráte a přinesení v ní dříví k večernímu táboráku.

Užitečné doplňky

Pořádná izolepa, tedy dostatečně široká páska z PVC, umí ochránit potrubí i kabeláže a nastříhaná na menší proužky dobře stáhne i velmi rozšklebená řezná poranění. Zalepí stan, plachtu i boty. A zavěšená slouží jako účinná mucholapka. Obyčejný pásek do kalhot slouží jako závěsné rameno na vysokou větev stromu. Když kolem kmenu pevně zapnete pásek a pomocí kovových háčků na něj zavěsíte ešusy, kotlík i kosmetickou taštičku, je to dobrý pomocník.

Jak na pobyt v přírodě

Pro pobyt ve volné přírodě existují určitá omezení. Bivakování, tedy nouzové přespání v horách a mimo chráněné krajinné oblasti, ale i v nich, je obecně u nás spíše povolené než zakázané. V chráněných oblastech ale není dovoleno rozdělávat oheň a stavět stan. Nikde po vás nesmí zůstat žádné odpadky a neuhašený oheň. A to i na místech povolených pro stanování. V národních parcích není ale dovoleno se ani vzdálit od vyznačené stezky a přespat někde v lese.

Uložit

Uložit

Uložit


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here