Přírodní skvost Škocjanské jeskyně

0
3175

Přírodní skvost Škocjanské jeskyně jsou součástí oblastního parku Škocjanske jame. Škocjanské jeskyně jsou jednou z dvojice nádherných a slavných jeskynních systémů Slovinska. Tou druhou je o trošku slavnější a známá Postojná jeskyně. Obě tyto jeskyně bezesporu patří k nejvyhledávanějším přírodním krásám Slovinska. Právě díky jejich kráse byly tyto vápencové jeskyně, slovinsky Škocjanske jame, v roce 1986 zapsány na seznam přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Škocjanske jame leží na jihozápadě země v oblasti Kras, nedaleko města s názvem Koper a asi 5 km od Divače.

Škocjanské jeskyně

Celková délka těchto jeskyní je 5 800 m a na jejím vzniku se velkou měrou podílela řeka Reka, v překladu tedy vlastně řeka jménem Řeka pramenící pod slovinskou horou Snežnik. V tomto jeskynním komplexu je dohromady 26 skvostných vodopádů a nespočet nádherných krasových útvarů. Se vstupem do zdejšího podzemí je spojená také o dost i nižší teplota, asi 12 °C a v místech, kde teče řeka Reka, je opravdu chladno, a teplota zde místy padá až k 0 °C.

Systematický speologický průzkum

Zajímavostí je, že zdejší systematický speologický průzkum začal vcelku dost pozdě, a to až v roce 1840. Na objevení částí tohoto jeskynního systému se dokonce podílel i český důlní inženýr jménem Anton Hanke. Po něm byla také pojmenována jedna z hlavních částí zdejší jeskyně, Hankeho kanál. Až v roce 1959 byl do Škocjanských jeskyní nově zaveden elektrický proud. K prohlídkám je zpřístupněna zhruba asi polovina podzemních prostor, které průměrně navštíví až 90 000 návštěvníků ročně.

Jak se dostat do Škocjanských jeskyní

Škocjanské jeskyně jsou součástí oblastního parku Škocjanske jame a do něj také patří 3 malé vesničky, a to Betanja, Škocjan a Metavun, kde jsou k dostání vstupenky do jeskyní. Vstup do jeskyní je odsud vzdálen asi 10 minut chůze od pokladny v údolí Globočak, Dolina Globočak slovinsky. Tento vysněný cíl nemůžete minout a poznáte jej podle davů lidí, kteří zde velmi netrpělivě čekají na průvodce. Samotná prohlídka tohoto jeskynního systému trvá asi 1,5 hodiny. Do podzemí se dostanete 130 m dlouhým uměle vytvořeným tunelem. Zbytek zdejší krásy je již dokonalým dílem přírody.

Části Škocjanských jeskyní

Hned prvním místem, které spatříte ve Škocjanských jeskyních je jeskyně Tiha jama, tedy v překladu jeskyně Ticha. Právě v těchto místech se zdejší návštěvníci rozdělí do menších skupin podle jazyka, kterým mluví, aby byl pro ně výklad ještě srozumitelnější. Celých 500 m dlouhá jeskyně Ticha byla objevena již v roce 1904. Její nádherná krápníková výzdoba je sice poněkud skromná ve srovnání s fascinující Velikou Dvoranou, přesto stojí za to ji vidět. Ve směru prohlídky následují jeskynní prostory pojmenované názvy Ráj a Kalvárie, které jsou sice skromnější, ale to nejlepší teprve přijde.

Veliká Dvorana

Velkolepý prostor nazvaný Veliká Dvorana neboli Velký sál dosahuje výšky 30 m a délky 130 m. Najdete v něm všemi velmi obdivovaný skvost 250 000 let starý stalagnit opravdu obřích rozměrů, ale nejen ten. Velkému sálu vévodí také Varhany. Útvar je tvořený desítkami menších stalaktitů, které obrovsky připomínají píšťaly varhan. A když se na tyto varhany zaklepe, vydávají dokonce i zajímavý, dutý zvuk. Lze tu vidět jeskynní útvary zvané Mísy nebo také Schmidtovu dvoranu.

Až se ochladí

Jakmile kousek popojdete, ucítíte značné ochlazení, což má na svědomí Reka. Vstup do Šumící jeskyně s názvem Šumeca jama, který Reka vyhloubila, vás doslova ochromí. Právě za jeden z nejpůsobivějších zdejších prostor celého jeskynního systému je považována tato Šumeca jama, která je 300 m dlouhá, 60 m široká a na některých místech až 100 m vysoká. Slavný Hankeho kanál, který objevil český inženýr, navazuje na Cerknikov most, kterým pak nahradil most starý a ten zase starý most původní. Zbytky původní Kočičí lávky lze zahlédnout těsně pod stropem této jeskyně. Ven z podzemí tohoto komplexu se dostanete pomocí lanovky.

Oblastní park Škocjanske jame

Doporučujeme si pak venku prodloužit výlet a po prohlídce podzemí se vydat na naučnou stezku Učna pot Škocjanským parkem. Pěší trasa má 2 km, vede hlubokými propastmi Velika Dolina a Mala Dolina. Po 10 minutách chůze od recepce jeskyní se dostanete do vesničky Škocjan se zrekonstruovanými venkovskými stavbami, dobovým nářadím a sbírkou předmětů z domácností minulých dob. Vstupné se zde neplatí a je v ceně vstupenky do jeskyně. Uvidíte historické mapy, které dokumentují objevování zdejších jeskyní.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here