Tajný Einsteinův návod na štěstí má po 100 letech majitele. Vědci dokázali, že funguje.

0
1785

Albert Einstein vstoupil jako geniální fyzik do historie. Díky svým přelomovým myšlenkám procestoval obrovskou část světa. Přednášel na řadě známých míst a jeho sláva se dostala i do Japonska, kde v roce 1922 vystoupil na několika konferencích. A odtud asi pochází návod na štěstí. Myšlenky zapsané na dvou papírcích se dostaly na světlo světa až po 100 letech. Je na nich napsaný návod naštěstí a vědci prokázali jeho funkčnost.

Když se draží štěstí

Albert Einstein se ubytovával v hotelích a jedním z nich byl hotel Imperial. Einsteinovi v něm do pokoje přinesl poslíček jeho poštu. Namísto spropitného mu ale tento geniální fyzik věnoval dvě své ručně psané poznámky. Podle agentury AFP mu k nim tehdy sám řekl: „Když budete mít štěstí, budou mít tyto poznámky jednou větší cenu, než nějaké spropitné.“ Jeho slova se vyplnila. Obě poznámky jsou po 95 letech dokonce předmětem dražby v Jeruzalémě a získá je jediný majitel.

Recept na štěstí

Na papírcích se ukrývá recept na štěstí. Není alchymistický, ale duševní. „Pokojný a skromný život přináší více radosti než honba za úspěchem, z níž plyne jen věčný neklid,“ stojí na jedné z poznámek. „Kde je vůle, tam je cesta,“ píše se na druhé.

Současné vědecké studie

Současné vědecké studie prokázaly, že měl totiž Einstein pravdu. Pokud je vaším životním cílem to, abyste byli šťastní a spokojení, budete muset obětovat právě peníze. To prokázala studie, kterou cituje deník New York Times. Nová studie byla otištěna v magazínu Proceedings Národní akademie věd USA. Když obětujete peníze ve prospěch volného času, pomůže vám to se zbavit zbytečného stresu, propojeného s tím, že náš den je den zkrátka moc krátký.

Čas jsou peníze

Lidé, kteří obětují peníze a koupí si tím pro sebe čas, třeba tak, že přesunou některé nežádoucí úkoly na někoho jiného, vykazují totiž mnohem více spokojenosti. To také prohlásila vedoucí výzkumné skupiny Ashley Whillansová, která působí na Harvard Business School. Studii prováděli vědci v několika zemích po celém světě. Pokud lidé investují své peníze pouze do materiálního pohodlí, ale zároveň si skrze ně nekoupí více času, tento pozitivní efekt se nikdy nedostaví.

Půl práce, půl zábavy

Výzkum dopadl přesně tak, jak jeho autoři na začátku předpokládali. Lidé, kteří investovali spíše do svého volného času, pociťovali minimální stres a byli velmi spokojení. U těch jedinců, kteří si raději něco koupili, jako třeba bazén, auto, telefon, boty, nebo třeba šperky, se stejný stav prostě nepotvrdil. Svůj život dejte do rovnováhy. Čas na práci a čas na zábavu. Naučte si vybrat. Nikdy nebudete mít všechno, ale skutečně můžete být šťastnější, než jste teď.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here