Blíží se nová kyberbouře, která můře ohrozit fungování internetu

0
1541

Check Point znovu varuje před vznikajícím obřím botnetem, který by do budoucna mohl vytvořit tak velkou kyberbouři, která by mohla ohrozit fungování internetu. Podle současných odhadů bylo infikováno více než milion organizací z celého světa. Botnet nyní staví svou armádu z IoT zařízení, a ta budou jako bezdrátové IP kamery. Síť roste rychleji a disponuje mnohem větší silou než botnet Mirai, kterou známe z roku 2016.

IoT botnety

IoT botnety totiž zneužívají všechna chytrá zařízení disponující připojením k internetu nakažená stejným škodlivým kódem a útočníci je takto mohou vzdáleně použít ke kybernetickým útokům. IoT botnety nyní stojí za celou řadou těch nejničivějších kyberútoků vedeným proti velkým organizacím po celém světě, včetně našich nemocnic, vnitrostátních dopravců, mnohých komunikačních společností a politických hnutí.

Spojení s botnetem Mirai

Některé z technických detailů zatím sice vyvolávají podezření na možnost propojení s botnetem Mirai, ale jedná se nyní o zcela novou a mnohem sofistikovanější kampaň rychle se šířící po celém světě. Je zatím ale příliš brzy na to, moci přesně odhadnout záměry útočníků. Vzhledem k předchozím botnetovým DDoS útokům způsobujícím výpadky internetu je nezbytné, aby byly všechny organizace připravené, měly správné nastavené postupy a zejména své obranné mechanismy.

Check Point Intrusion Prevention System – IPS

Tohle řešení Check Point Intrusion Prevention System na novou hrozbu poprvé upozornilo na konci září. Počet pokusů o zneužití různých IoT zařízení postupně stále roste. Malware se každým dnem velice vyvíjí a snaží se stále více zneužívat zranitelnosti v bezdrátových IP kamerách, jako jsou například AVTECH, GoAhead, D-Link, TP-Link, NETGEAR, MikroTik, Linksys, Synology a mnohé další. Po celém světě bylo infikováno již více než milion organizací a počet se stále zvyšuje. Check Point nyní předpovídá, že zažíváme velký klid před obrovskou kyberbouří.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here