20. 10. Den stromů

0
3379

Den stromů se v České republice začal slavit od roku 1906. Cesta k pravidelné oslavě ale byla trnitá. V tento den se po celém světě konají různé akce, jako například různé prohlídky parků či arboret. V tento den si připomínáme, jak důležité jsou pro naší planetu stromy a lesy. Díky nim se na naší Zemi udržuje příznivé bioklima vhodné pro život člověka. Princip fotosyntézy si nepamatujeme již ve školy. Den stromů se slaví po celém světě s ohledem na klimatické poměry a v České republice, na Slovensku a v Polsku připadá na 20. října. Někdy je označován jako Středoevropský den stromů.

Den stromů – the Arbor Day – Tree day

Při první oslavě tohoto dne, konané 10. 4. 1872, bylo vysazeno v Nebrasce přes 1 milion stromů. První oficiální den stromů pak připadl na Mortonovy narozeniny o dva roky později, 22. 4. 1874. The Arbor Day – Den stromů byl vyhlášen na podnět novináře jménem J. Sterling Morton. Tento osadník chtěl ovlivnit vzhled krajiny a začal vysazovat stromy v místech, kde dosud ještě nerostly. Svou myšlenku šířil právě prostřednictvím novin. Čtenářům ukazoval veškeré benefity stromů. Stromy mohou sloužit jako větrolamy, které poskytují ochranu proti větru a současně chrání půdu před erozí. Jsou palivem, stavebním materiálem i spolehlivou ochranou proti slunci. Své nadšení přenesl na další občany, a zrodil se the Arbor Day. Den stromů – Tree Day vyhlásila OSN roku 1951.

20. října – Den stromů

Myšlenka ochrany a výsadby stromů se velmi rychle rozšířila i na další kontinenty a v roce 1885 byl den stromů v Nebrasce již slaven jako státní svátek. V našich zemích byl den stromů známý spíše jako Stromkové oslavy, které se slavili poprvé v roce 1906. Mezi známé stromy vysazené při stromkových oslavách patří Husova lípa pod Petřínem i takzvaná všestudentská lípa Jarníkova na pražském výstavišti. Komunismus ale stromkové oslavy přerušil a znovu byl Den stromů obnoven v roce 2000 na podnět ředitele botanické zahrady Karlovy Univerzity Václava Větvičky a dřevosochaře Martina Patřičného.

Den stromů v České republice

Do Čech myšlenku přinesl Svaz spolků okrašlovacích. Poprvé se zde Den stromů slavil počátkem dubna roku 1906, zejména v Líbeznících, Liboci, Dobříši, Podolí u Prahy, Roudnici, Kouřimi, Sedlčanech, Spáleném Poříčí, Příbrami, Sedlici u Blatné, Bojanově, Hořicích, Plzni, České Třebové, Krčíně, Říčanech, Čekanicích u Blatné, Kyšperku, Napajedlech, Pršticích u Brna, Klatovech a Nesvačilech u Rožmitálu. Datum 20. října je v mnoha lokalitách České republiky vhodným termínem pro sázení stromů. Na podzim také stromy hrají všemi barvami a jsou asi nejkrásnější.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here