Nejúchvatnější jeskyně světa

0
2182

Son Doong Cave ve Vietnamu je největším jeskynním průchodem na světě. Za ním je nová jeskyně Hang Son Doong, v překladu Jeskyně horské řeky, leží uprostřed džungle v Národním parku Phong Nha-Ke Bang poblíž vietnamsko-laoských hranic. Je ale velmi obtížně přístupná a dá se do ní dostat jen složitým traverzem přes jinou jeskyni, která těsně nasedá přímo nad ni. Než se speleologové vůbec k oběma jeskyním dostali, museli navíc ujít 10 km dlouhou a velmi náročnou cestu pralesem.

Hang Son Doong

Vědci strávili v jeskyni 5 dní, ale neprozkoumali ji celou, protože jí protéká poměrně dost prudká podzemní řeka. Nebyla ani změřena hloubka jezera na dně jeskyně, 200 m dlouhý provaz jim nestačil. Britové se chtějí letos do jeskyně vrátit a průzkum dokončit. Unikátní přírodní útva by se ale neměl otevřít pro veřejnost, jak uvedl mluvčí týmu Howard Limbirt z Britské speleologické asociace. Výzkumný tým doprovázel místní průvodce Ho Khan z vesnice Phong Nha, který o existenci jeskyně věděl dokonce již od roku 1991. Vesničané do ní ale nikdy nevstoupili, protože jim chybělo vybavení a odrazoval je ohlušující rámus z protékající prudké podzemní řeky.

Národní park Phong Nha-Ke Bang

Národní park Phong Nha-Ke Bang, kde vědci tuto jeskyni objevili, je od roku 2003 na seznamu světového dědictví UNESCO. Rezervace se rozkládá na krasovém území a celkem se zde vyskytuje asi 300 jeskyní a podzemních prostor. Za největší jeskynní průchod planety byla donedávna považována jeskyně Deer Cave v Malajsii, která je široká 90 m, vysoká 100 m a dlouhá 2 km.

Hang Sung Sot, Vietnam

Hang Sung Sot, nebo také Jeskyně překvapení, je jednou z nejkrásnějších jeskyní v Halong Bay ve Vietnamu. Hned dvě jeskynní komory jsou tvořeny tisícem úchvatných stalaktitů a stalagmitů, objevená Francouzi v roce 1901.

Reed Flute, Čína

Jeskyně ve městě Guilin bývá nazývána Palácem národního umění. Je 240 m dlouhá a byla objevena již před 1200 lety. Komplex krasových jeskyní je tvořen stalaktity, stalagmity a kamennými sloupy různých tvarů i velikostí. Velkolepý dojem z této jeskyně umocňuje barevné osvětlení. Je to jeskyně jediná svého druhu na celém světě.

Jeskyně Batu, Malajsie

Jen 13 km od hlavního města Malajsie Kuala Lumpur leží jeskyně Batu. V tomto neobvyklém jeskynním vápencovém komplexu jsou i hinduistické chrámy. Stáří se odhaduje na 400 milionů let. Hlavní část komplexu je 100 m vysoká otevřená klenba, která nese jméno Jeskynní katedrála.

Škocjan, Slovinsko

Slovinsko skrývá úchvatnou jeskyni Škocjan a největší kaňon světa skrytý hluboko pod zemí se nachází právě v tomto jeskynním systému. Neobvyklá formace je považována za přírodní fenomén stejně jako třeba Grand Canyon nebo Galapágy.

Lehamanovy jeskyně, Nevada, USA

Vápencové formace vytvořené v Lehmanových jeskyních, v podobě jeskynních komor jednoznačně patří k nejúžasnějším na světě. Nacházejí se v národním parku Great Basin v Nevadě v USA a získaly své jméno po Absalomu Lehmanovi, který je objevil v roce 1885.

Hamilton Pool, Texas, USA

Úžasný přírodní jeskynní bazén se nachází v Texasu a byl vytvořen před několika tisíci lety. Mezi jeho nejvýraznější rysy patří naprosto úžasný a 14 m vysoký vodopád.

Patagonské ledovcové jeskyně, Argentina

Na nejvzdálenější jižní cíp Argentiny je zasazena Patagonie, krásný domov Národního ledovcového parku, ve kterém naleznete ty nejpůsobivější ledovcové útvary. Nejzajímavější jsou ledovcové jeskyně vytvořené tekoucí vodou uvnitř či na povrchu ledovce. Podobné jeskyně lze nalézt na Islandu, v Norsku, na Aljašce či na Novém Zélandu.

Waitomo Glowworm, Nový Zéland

Hlavní turistickou atrakcí celkového jeskynního systému na Novém Zélandu jsou zejména drobní živočichové zvaní Arachnocampa Luminosa. Je to jeskynní hmyz, který ve tmě světélkuje a z tohoto vápencového komplexu vytváří opravdu překrásné a magické místo.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here