Objevujte svět: BUDAPEŠŤ

0
1985

Hlavní město Maďarska Budapešť je navštěvováno především díky báječné atmosféře. Kromě starobylých památek je toto město i relaxačním rájem plné slavných lázní, útulných kaváren a stylových barů. Centrem zábavy zejména pro děti je známý Vidam park. Podívat se sem můžete i za vynikajícím vínem a pikantními jídly. Město má velký množství parků a lesů a zdejší ZOO je úchvatná. Z památek je nejznámější asi Královský palác, Matyášův chrám, socha Svobody na vrchu Gellert, Rybářská bašta a sto let stará neogotická budova parlamentu.

Budapešť plná skvostů

Budapešť se rozkládá na obou březích řeky Dunaje, která město dělí na dvě části známé jako Buda a Pešť. Budapešť patří opravdu k nejkrásnějším městům na světě s jedinečným mixem krásné architektury, výborné kuchyně i velmi nevšední kultury. Vzdálenost od České republiky z něj dělá ideální cíl i pro krátké víkendové výlety. Budapešť je označována za Paříž východu. V Budapešti najdete je mnoho historických památek, muzeí, galerií, sportovišť, kulturních míst i závodní dráha Formule 1. Ročně město navštíví asi 20 milionů návštěvníků z celého světa. Velkou atrakcí je v Budapešti Budínský hrad, který se hrdě tyčí nad Dunajem, mohutný palác z 18. století s 200 pokoji.

Památky kam se podíváte

K výrazným dominantám patří úchvatný Gellért Hill, kde zároveň pramení léčivé prameny zásobící zdejší lázně Gellért a Rudas. Z vrchu je nádherný panoramatický výhled na celé město. Krásnou památkou je budova Parlamentu, kde jsou uloženy i korunovační klenoty. Parlament je ohromný palác s 691 pokoji a 19 km chodeb a schodišť. Stojí na druhé straně břehu řeky naproti Budatínu. Nejrušnější budapešťskou ulicí je 2,4 km dlouhá Andrássy Boulevard s krásnými zámky, paláci, kulturními stavbami jako Státní opera, Ferenc Hopp muzeum a Academy of Music. Jde také o oblíbenou a vyhledávanou nákupní zónu, kde najdete high-end butiky, bezvadné kavárny, restaurace a divadla.

Divy světa a historické skvosty

Budapešťský řetězový most byl dlouho považován za jeden z velkých divů světa, pro technickou jedinečnost v délce 640 m nad řekou. Největším budapešťským kostelem je bazilika svatého Štěpána, Szent István Bazilika. Nejstarší je kostel svatého Matyáše, více než 700 let. V centru staré Pešti se nachází druhá největší synagoga na světě a v ní Židovské muzeum. Městský park Városliget je oblíbené rekreační místo pro místní i turisty. V parku se nachází řada muzeí. Lázně pod širým nebem a pohádkový zámek Vajdahunyad jsou úžasnými zážitky.

Co a kde ochutnat v Budapešti

Tradiční maďarskou kuchyni, což je hotový gastronomický zážitek, nabízí spousta vynikajících restaurací a mnohé i s Michelinskými hvězdami. K místním specialitám patří masité pokrmy hojně užívající papriku, ale ne vždy pálivé. Klasikou je gulášová polévka a guláš, telecí maso se smetanovou paprikovou omáčkou, vepřový perkelt, halászlé nebo toltott kaposzta. Z dezertů ochutnejte Somlói Galusku, speciální dezert ze sušenkového těsta se smetanou a čokoládovou omáčkou. Regionální farmářské produkty nabízí výtečné sýry, víno, klobásky a salámy. Rušný život v mnoha klubech, barech a diskotékách po celém městě lze zažít i s noční projížďkou po Dunaji. Nachází se kolem náměstí Ference Lišta a Ráday.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here