Prokrastinace a dlouhá řada výmluv

0
1854

Kdykoliv se na nás vaše pracovní povinnosti valí ze všech stran, otevíráme Facebook a další sociální sítě, bezmyšlenkovitě couráme, laikujeme, komentujeme a tak trochu ztrácíme drahocenný čas. Pozitivních zpráv tam vskutku moc není a podvědomě to naši ponurou náladu ještě spíše prohloubí. Pokus zachránit to na profilech s vtípky a sarkasmem na poslední chvíli alespoň mírně zafunguje. Nebezpečí číhající v koutě má jméno slabost. Rádi se zapojujeme do diskuse, a i když je to docela fajn, ve skutečném světě, který vám ubíhá pod rukama, je to ztráta času. Situaci jedinec těžko změní laikem na FB, když nevyvine ve skutečnosti nějakou akci. Chcete změnit svět a svůj život? Vypněte počítač a začněte.

Výmluvy, samé výmluvy, sem tam citát

Pokud máte na své FB zdi samé motivační citát a hesla, a přesto máte co dělat, abyste přežili od výplaty k výplatě, někde je chyba. Virtuální svět není skutečný, i když se jeví jako snazší. Jste-li zakořenění ve svém světě výmluv, žádná taková motivace vám nepomůže. Motivační citát nefunguje jako známá formulka abrakadabra v pohádce, kterou přečtete, a ono se vše splní. Motivační citáty si dávají lidi na zeď na sociálních sítích i na své hmatatelné nástěnky snů v domnění, že tak mohou dokázat cokoliv. To je jistě téměř pravda. Opravdu to pomáhá. Musí ale přijít akce. Odsouvání, odkládání, prokrastinace, tedy jasná lenost, nás od našich snů, plánů a cílů odvádí stále víc a víc.

Stejná startovací čára pro všechny odsud posud

Jestliže máte handicap nohou, neuběhnete maratón. Pokud jste nelimitovali své vrozené schopnosti, je to marný boj a je třeba si to přiznat. Můžete si citáty vyvěšovat a pročítat od rána do večera, ale pokud máte potíže s matematikou a ani po deseti letech se vám ta čísla nepovedlo ovládnout, Matematicko-fyzikální fakulta není nic pro vás. Semináře začínající větou, že všichni máme stejnou startovací čáru, mě dokáží zvednout ze židle. Autista se sotva stane prezidentem. Motivační citát vám tímto naznačuje fakt, že je třeba překonat pochyby, překážky brát jako výzvy a respektovat i skrytá nebezpečí, kterým se prostě nevyhnete. Pokud zvracíte i ve výtahu, letec z vás nikdy nebude.

Je třeba se najít

Je třeba dělat to, k čemu jste stvořeni, k čemu máte dispozice a to, co vás baví. Motivace, kterou do vás někdo musí pod tlakem hustit, nikdy nefunguje. Ono seminářové: „Dokážu to já, dokážeš to taky“, je sice hezké, ale pokud nemáte v sobě skrytou duši obchodníka a něco někomu nabízet je vám proti srsti, dobrý obchodník z vás nikdy nebude. Motivaci musíte mít sami v sobě, musíte být posedlí vykonáváním určité činnosti zas a znova. Sami a dobrovolně, den za dnem. Tohle nejde implementovat. A především se nejprve musíte zbavit všech výmluv.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here