Civilizační nemoci

0
2678

Civilizační choroby neboli nemoci z blahobytu, jako rakovina, cukrovka nebo obezita. Předci se počátkem minulého století naopak potýkali zejména s infekčními chorobami. Civilizační choroby se mnohem častěji vyskytují ve vyspělých zemích než v zemích třetího světa. Jde zejména o důsledek moderního a městského životního stylu. Vznik civilizačních chorob podporuje konzumace průmyslově vyráběných potravin, příjem velkého množství kalorií, nadměrná konzumace alkoholu i cigaret, nadměrný stres a nedostatek fyzického pohybu.

Infarkt

Onemocnění srdce a cév jsou v České republice nejčastější příčinou úmrtí. V raných fázích se často neprojeví, protože ukládání tuků na stěny cév nebolí. Cévy se postupně zužují, omezují cirkulaci krve a kyslíku v těle. Pokud o svých problémech nevíte, a proto je zanedbáte, mohou propuknout závažné stavy, jako srdeční infarkt a cévní mozková příhoda. Srdeční infarkt patří k nejčastějšímu civilizačnímu onemocnění.

Vysoký tlak

U dospělých osob je ideální krevní tlak 120/80. Vysoký tlak krve v tepnách, tedy hypertenze je stav, kdy je krevní tlak buď opakovaně nebo delší dobu nad hodnotou 140/90. Ničí cévy, způsobuje mozkovou mrtvici a poškození ledvin. Příčinou je kombinace dlouhodobého a nadměrného stresu, obezity, nedostatku pohybu, nadměrného solení, kouření a konzumace alkoholu. Vysoký tlak může způsobit mrtvici a selhání ledvin.

Cukrovka

Známe dva typy. Cukrovka II. typu je častější, vrozená a trpí jí asi 7 % populace. Je způsobena sníženou citlivostí tkání vlastního těla na inzulin, tedy hormon regulující hladinu cukru v krvi. Porucha metabolismu cukrů souvisí s nezdravým životním stylem, nedostatkem pohybu i obezitou. Riziko vzniku onemocnění snížíte vyváženým životním stylem, nutričně vyváženým jídelníčkem a udržováním optimální tělesné váhy.

Obezita

Nepřiměřený energetický příjem ze stravy, alkohol a k tomu nedostatek pohybu s metabolismem zpomaleným sedavým zaměstnáním vede k hromadění tukových zásob a příbytku váhy. Podle současných průzkumů trpí v České republice nadváhou 73 % mužů a 57 % žen a vyloženě obézní je 1/4 populace. Obezita a cukrovka jsou nazývány epidemií 3. tisíciletí.

Rakovina tlustého střeva a konečníku

V České republice je nejvíce rakoviny tlustého střeva a konečníku, tedy kolorektálního karcinomu. Při srovnání s jinými státy jde o nejvyšší výskyt onemocnění vůbec. Každý rok je zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 8 200 osob. Důležitým rizikovým faktorem, jak to ovlivnit, je složení potravy. Negativní vliv má zejména nadměrný příjem živočišných tuků, červeného masa a uzenin. Riziko zvyšuje i úprava masa smažením a pečením. Pokud si usmažte sýr nebo žampiony, moc si nepomůžete.

Deprese

Nejčastější psychická porucha současnosti je deprese. Závažná nemoc se projevuje dlouhodobě pokleslou náladou, úzkostí, osamělostí, únavou a poruchou soustředění. Negativní vliv mají vnější faktory, které jsou spouštěčem deprese, jako dlouhodobé vystavení stresovým situacím, ztráta zaměstnání, rozchod či úmrtí blízké osoby. Jde o životní situace, které během svého života potká asi každého z nás a není jednoduché depresi předcházet.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here