Může středomořská strava pomoct plodnosti mužů?

0
1514

Mladý výzkumný pracovník z Harokopio University v Athénách, získal za nejlepší vědeckou publikaci mezi mladými vědci ocenění nadace Alpro Foundation. Odměnu 2 500 € obdržel za svou práci s názvem: Souvislost mezi dodržováním středomořské stravy a parametry kvality spermatu u mužských partnerů v párech snažících se o početí. Jeho práce byla také publikována v časopise Human Reproduction. Tímto oceněním se nadace snaží mladé nadějné vědce povzbuzovat, aby se dál věnovali svým výzkumům, které se týkají vlivu rostlinné stravy na naše zdraví.

Středomořská strava a muži

Dr. Karayiannis zkoumal, jak může středomořská strava ovlivnit zejména mužskou plodnost. Došel k závěru, že pokud je strava muže bohatá na ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy a celozrnné produkty, je pak úzce spojena také s vyšší tvorbou a kvalitou spermatu. V současné době se provádí stále více výzkumů, které se zabývají různými faktory majícími vliv na mužskou plodnost. Kromě genetických a zdravotních dispozic totiž hraje v oblasti mužské plodnosti také velmi důležitou roli i jeho fyzická kondice, psychika, životní styl a zejména skladba mužova jídelníčku.

Co ukázala studie

Studie se zúčastnilo celkem 225 řeckých mužů z neplodných párů. Byly porovnány stravovací návyky a současně kvalita spermatu těchto mužů. Muži byli rozděleni do 3 skupin na základě toho, jaká vztah mají k tradiční středomořské stravě. Muži, kteří principy středomořské rostlinné stravy dodržovali, byli porovnáni s těmi, kteří měli stravovací návyky zcela odlišné, a k rostlinné stravě měly daleko. Celkový počet a koncentrace spermií, jejich motilita neboli pohyblivost a procento morfologicky normálních buněk spermií byly opravdu markantně vyšší u mužů, kteří středomořskou rostlinnou stravu dodržovali. Výsledek výzkumu tedy prokázal důležitost stravy.

Úprava stravovacích návyků

Úprava stravovacích návyků, kdy zařadíte více rostlinných produktů, zeleninu, ovoce luštěniny, celozrnné výrobky, ořechy a omezíte konzumaci masa a nasycených mastných kyselin, je snadnou cestou k vyšší kvalitě spermatu. Středomořská rostlinná strava může mít vysoce příznivé účinky na kvalitu spermatu projevující se vyšší koncentrací spermií, celkovým počtem a lepší pohyblivostí. Prospěšný účinek středomořské stravy na kvalitu spermatu je jasný. Nyní Dr. Dimitrios Karayiannis zkoumá, zda se tato strava odráží i na vyšší pravděpodobnosti početí.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here