Salar De Uyuni – největší solná pláň

0
2280

Salar de Uyuni je největší sněhově bílá solná pláň na světě. Leží v Bolívii třpytící se pod prudkým slunečním žárem. Neuvěřitelné přírodní scenérie, unikátní ostrovy, četné druhy plameňáků a hotel postavený ze soli čeká jen na vás. Solná pláň Salar de Uyuni má rozlohu 10 582 km2 a jde o pozůstatek prehistorického jezera. Před více než 40 000 lety byla oblast Altiplana na jihozápadě Bolívie součástí velkého slaného jezera Lago Minchín. Nyní vyschlo a zůstala 2 menší jezera Poopó a Uru Uru a 2 solné pánve. Menší je Salar de Copaisa. Velká Salar de Uyuni se nachází v nadmořské výšce 3 650 m dnes a spadá do bolivijského departamentu Potosí a Oruro. Je obklopena majestátními hřebeny And. V Jižní Americe se solné pláně nazývají Salar nebo Salina.

Sůl kam se podíváte

Plocha je pokryta několikametrovou vrstvou soli a bílá pokrývka připomíná sníh. Solná krusta je významným zdrojem soli pro celou planetu. Obsah soli v Salar de Uyuni je asi 10 miliard tun a každoročně se vytěží asi 25 000 tun. Na Salaru se těží minerály jako kamenná sůl a sádrovec. Sůl se těží stále starým dobrým způsobem, tedy dělníci vyrazí s motyčkou a vytvořené hromádky odvážejí. Městečka, která kdysi stávala na okraji pláně, jsou již vzdálena i několik km, díky těžbě. Na pláni vznikla slaná jezera, velmi bohatá na lithium, což je alkalický kov, ze kterého se vyrábějí baterie do mobilů, notebooků, fotoaparátů a nově i do elektromobilů. Donedávna se psalo o 70 % světových zásob lithia, asi 5 až 9 milióny tun. Nyní bylo ale nalezeno lithium třeba i v České republice.

Salar de Uyuni

Málo zde prší, ale pravidelně jednou ročně zde dochází k záplavám, nejčastěji v lednu. Vzniklé mělké jezero působí jako největší přirozené zrcadlo na světě. Pak se voda vypaří a krystalizace pokryje pláň Salar de Uyuni jemnou strukturou mnohoúhelníků připomínající obrovskou včelí plástev. Vegetace se zde příliš nevyskytuje, jen pichlavé trávy, suché keříky a obrovské kaktusy, jako je Echinopsis atacamensis pasacana či Echinopsis tarijensis dorůstající výšky až 12 m, kdy 1 cm kaktusu vyroste asi za 1 rok. V listopadu zde hnízdí 3 druhy plameňáků. Chilský, Jamesův a Andský. Stejnojmenné městečko Uyuni s 15 000 obyvateli se živí turistickým ruchem. Je zde 60 cestovních agentur nabízejících několikadenní výlety po solné pánvi, ale všichni nabízí to samé za stejnou cenu. Jedete terénním vozem pro 6 lidí a průvodce. Je zde i dostatek hotelů, hostelů, restaurací, směnáren, pošta a další instituce.

Rybí ostrov

Uprostřed Salar de Uyuni je 22 ostrovů obklopených nekonečnou solnou plochou. Ostrov Isla de Pescado nebo také Isla Incahuasi, v překladu Rybí ostrov, je vulkanická skála se záplavou vysokých sloupovitých kaktusů. Vidíte odsud na planinu i andské vrcholky. Svým tvarem připomíná rybu a byl vyhlášen přírodní rezervací. Sůl je tvrdá jako kámen a lze ji využívat jako stavební materiál. V Bolívii jsou solné domky, sochy i upomínkové předměty. Hotel postavený ze soli má ze soli i vybavení a nábytek. Salar de Uyuni je lákadlem pro fotografy a tvorbu žertovných fotografií. Pár metrů za plechovkou od piva vypadáte oproti ní na fotu jako trpaslík. Katalogy cestovních agentur jsou těchto fotek plné.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here