Caňo Cristales – řeka měnící barvy

0
2332

Řeka měnící barvy jako známý chameleon se nachází v Jižní Americe, konkrétně ji najdeme v Kolumbii. Řeku Caño Cristales najdete v národním parku Serrania de la Macarena. Národní park byl po delší době opět otevřen, a to relativně nedávno, v roce 2009. Určitě patří k nejkrásnějším na světě. Zlehka se vine v délce 100 km a místní lidé jí říkají duhová řeka nebo řeka pěti barev. Skutečně se pyšní pěti barvami, kdy se střídají barvy červená, žlutá, modrá, zelená a dokonce i černá.

Krvavé zbarvení řeky Caño Cristales

Tato nezaměnitelná součást Národního parku Serrania de la Macarena, řeka Caño Cristales není jen tak obyčejná. Patří k nejkrásnějším a nejobdivuhodnějším řekám na světě. V délce 100 km dlouhému toku se všech 5 barev neustále střídá. Samotná voda v řece je ale původně průzračná, a nebylo by na ní nic zvláštního. Přesto se její barvy neustále zbarvují. Její koryto je totiž celé pokryto barevnými řasami, tedy modrými, zelenými, žlutými, červenými a černými, které jí propůjčují své barevné odstíny. Kolem řeky se vznešeně tyčí hradba černých, šedých a hnědých skalisek.

Magická krása

Za zcela originálním zbarvením řeky stojí řasy Macarenia clavigera vyskytující se v korytu řeky, které rostou žlutém písčitém dně. Řasy barví vodu do červena až růžova, vždy záleží na barvě řasy, světelných parametrech a na hloubce řeky, mechy zase dodávají vodě zelenou barvu a za ostatní barvy může také písek, různě zbarvené kameny a pár kontrastních odstínů přidávají i okolní skály, zdejší peřeje a pár kruhových jam. Vysvětlení barevnosti řeky je zcela prozaické, přesto to na kráse celého přírodního obrazu nijak neubírá. Pokud si chcete užít řeku v její plné parádě, vydejte se k ní nejlépe v období od září do listopadu. Na výpravu je dobré si sebou vzít místního průvodce, protože se bez něj k řece nedostanete. Dříve zde bylo území mnoha partyzánských skupin, dnes je tu sice klid, ale vojenský dohled nad touto oblastí stále přetrvává.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here