1. 10 – Světový den vegetariánství

0
2989

Světový den vegetariánství se slaví od roku 1978 a připomíná tak veškeré výhody vegetariánské stravy. Jde o výhody zdravotní, ohleduplnost vůči zvířatům a také o etiku. Vegetariánství je způsob stravování, při kterém lidé nejedí žádné živočišné produkty, tedy maso, ryby, drůbež, sádlo či želatinu. Nic, kvůli čemu musí být zvíře zabito. Veganství je pak pokračující životní styl, při kterém se odmítají opravdu všechny živočišné produkty, to znamená nejen maso, ale i vejce a mléčné výrobky. Vegani nesouhlasí ani s rybařením, myslivostí, cirkusy nebo třeba ZOO. Odmítají veškeré výrobky z kůže, hedvábí, vlny či kosmetiku testovanou na zvířatech.

Mezinárodní den vegetariánství

Roku 1977 vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost Mezinárodní den vegetariánství a v následujícím roce se jako vyhlašovatel přidala i Mezinárodní vegetariánská unie. V posledních letech se tento trend plný bezmasých pokrmů a zeleniny rozmáhá ve velkém také u nás. Hlavním smyslem tohoto svátku je zejména propagace stylu vegetariánství a veganství, se všemi jeho zdravotními, etickými a enviromentálními výhodami. U nás v České republice pořádá tuto akci každým rokem Česká vegetariánská společnost jako Vegetariánský den.

Veggie Parade

Iniciativa Veggie Parade – Otevři oči, tímto dnem zahajuje Veggie měsíc. Veggie Parade je tedy zejména mezinárodní oslava etického vztahu ke zvířatům. Každoročně probíhá v různých metropolích. Jejím cílem je informovat širokou veřejnost o rozsáhlém zneužívání zvířat, nutnost mluvit o jejich zbytečném umírání a současně nabídnout etické řešení tohoto často diskutovaného problému. Celá akce chce odstranit propast mezi vegetariány, vegany a těmi, kteří stále konzumují živočišné produkty. Součástí celé akce jsou zejména veganské ochutnávky, mnohé informační materiály, tematicky volené stánky, ale i živá hudba.

Co praví výzkum

Katedra Antropologie a genetiky člověka Přírodovědecké fakulty UK v Praze prováděla výzkum na téma Vegetariánství a jeho vliv na zdraví člověka. Vyhledala dobrovolníky z řad veganů i vegetariánů, kteří byli ochotni se celého výzkumu zúčastnit. Šlo zejména o antropologické měření, tedy obvodové rozměry, šířkové rozměry a kožní řasy. Výsledek nejdéle prováděné studie v historii medicíny, tedy Framinghamské studie nemocí srdce, je takový, že se právě vegetariáni stravují úplně nejlépe. Mají nejnižší výskyt onemocnění srdce, mnohem méně infarktů a také o hodně menší výskyt rakoviny. Zda je vegetariánství také pro vás, musíte zjistit vy sami.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here