Úspěšné zvládnutí autoškoly bez velkého stresu

0
3278

Spousta lidí má z autoškoly strach. Jak ze závěrečných testů, tak i z jízd. Testy jsou samozřejmě pro mnoho z nás ta lehčí část, tak začneme nejdříve s nimi.

Odpovědi na otázky

Pokud máte v odpovědi na otázky s výrazy: „Podle zvláštního předpisu, Předepsaná či Obecní úřad s rozšířenou působností,“ jde vždy o správné odpovědi. Výjimek je minimum. Pokud je v otázce věta: „Jiná než předepsaná“, odpověď je vždy záporná. Nesmíte třeba nikdy používat jiná, než jsou předepsaná světelná zařízení. A pokud je v odpovědích možnost: „a) omezit; b) ohrozit; c) jiná možnost,“ vždy je správná odpověď ohrozit. Jedná-li se o slovní spojení ohrozit i omezit, pravidlo neplatí. Jakmile se objeví slovo „pouze“, nejde téměř nikdy o správnou odpověď. Výjimkou je, když je strážník obecní policie oprávněn zastavovat vozidla pouze ve stejnokroji obecní policie. Pokud máte v otázku něco nahlásit nebo udělat, vyberte vždy nejkratší časový úsek.

Připravte si správné odpovědi

U otázek, kdy si nejste 100% jistí, si zvýrazněte odpovědi. Při učení se věnujte jen těmto otázkám a ušetřete si tak čas. Většina otázek se stejně většinou opakuje. Pozor si dejte u ostrého testu na to, když se ve zbylém čase budete vracet k už vyplněným otázkám. Nervy vám budou pracovat na plné obrátky a může se vám tak klidně stát, že si dobré odpovědi opravíte na ty špatné. Zbytečně se tedy neopravujte, pokud jste si již při jejich zaškrtnutí byli odpovědí zcela jistí. Na testy se opravdu naučte, a jděte na ně s naprosto čistým svědomím, že je dobře umíte.

Jak zvládnout jízdy

Vždy se tvařte optimisticky a sebevědomě. Nedávejte na sobě znát žádný stres, ať si na vás komisař nesmlsne. Nepřehánějte to ale naopak se sebevědomím. Měl by být na vás znát respekt, to, že víte, co děláte, ale nesmíte působit jako frajírek, který ví všechno nejlíp, má to v kapse a automaticky si je jistý svým úspěchem. Zkuste s komisařem i trochu mluvit, pokud vám to situace alespoň trochu dovolí. Zkuste trochu prolomit tu nepříjemně chladnou atmosféru.

Zachovejte klid

Když vám není učiněna 100 % křivda, neobhajujte se za každou cenu. Kdyby vám komisař opravdu křivdil, váš instruktor se vás určitě zastane. Když uděláte nějakou chybu, v klidu ji přijměte a nenechte se tím nijak vykolejit a rozhodit. Neztrácejte masku sebevědomého řidiče, protože malé chyby udělá každý. Dívejte se neustále a zcela zřetelně do zrcátek, komisaři jsou na to dost často vysazení. Očekává se od vás především bezpečná jízda. Jízdu nebudete mít zcela bez chyb, asi vám bude občas řvát motor a auto cukat. Jste teprve na začátku a opravdu plynulou a čistou jízdu získáte praxí. Dávejte proto především pozor na vaši bezpečnost. Jeďte spíš pomalu, ať máte kontrolu nad celou situaci.

Pár praktických rad

Před každým přechodem, kde není čistý výhled, automaticky zpomalujte. Nemusíte za každou cenu brzdit na oranžovou, pokud máte za sebou nalepené jiné auto až na nárazníku. Možná se vás na něco komisař během jízdy zeptá, tak s tím počítejte, aby vás jednoduchou otázkou naprosto nerozhodil. Pokud nedáte jízdy na poprvé, vůbec to nevadí. Občas může být opravdu komisař trochu nepřístupný a vyčte vám úplně všechno. Navíc nemusíte mít svůj den ani vy. Nebudete první ani poslední.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here