Umění zvládnutí stresu

0
1684

Stres je sice v malých dávkách nápomocný k lepším výsledkům, ale z dlouhodobého hlediska stres náš organismus postupně ničí. Stres je v současné době ale společníkem asi každého z nás. Podívejte se na pár tipů, jak jej zvládnout.

Relaxace a meditace

Relaxace v klidu a pohodě, meditace a hluboké dýchání vám pomohou stejně jako krátký polední spánek. Výbornou formou relaxace je třeba wellness a sauna. Nemusíte tomu hned věnovat hodiny svého vzácného času. Zabere vám pár minut denně, kdy odvanete myšlenky a nebudete myslet na nic, jen si v klidu vypijete šálek čaje, nebo budete v klidu meditovat. Pak se vám bude mnohem lépe soustředit i pracovat.

Buďte aktivní a měňte činnosti

Dělejte cokoliv, co odvede vaši mysl od stresujících myšlenek. Může to být četba, hudba, vaření či jiné domácí práce, cvičení a všemožné koníčky jsou v této situaci nejlepším pomocníkem. Jakmile přijde tlak na termíny, odevzdání zakázek a zkoušky, najednou nás baví i uklízet a vařit. Pomáhá to totiž při stresu, protože začneme zapojovat jinou část mozku.

Fyzická aktivita a cvičení

Nejlepší antistresor je fyzická práce a sport. Nadměrně spotřebováváme kyslík, jde o tzv. aerobní cvičení a vyplavujeme adrenalin i serotonin. Délka cvičení je již dostačující mezi 15 a 30 minutami. Pokud ale zvládnete 1 hodinu až 1, 5 hodiny, přispějete i vaší štíhlé linii. Důležité je, aby zátěž a zapojení mozku bylo nepřetržité. Může to být chůze, běh, aerobic a plavání. Nepatří sem tenis, golf nebo třeba volejbal, kdy zátěž kolísá. Ve volných chvílích se tak nebudete vracet myšlenkami ke zmíněným stresorům.

Pravidelná strava a pitný režim ve střídmé podobě

Jde o rozumné množství nutričně vyváženého jídla a pití, což pomáhá snížit kyselost žaludku zapříčiněnou stresem. Jezte střídmě a zdravě. Pijte čistou vodu a uvolníte nejen stres, ale podpoříte lepší vstřebávání živin a podpoříte hubnutí. Nedovolte, abyste díky stresu celý den nejedli a pak se večer naopak nacpali k prasknutí.

Nespoléhejte se pouze na sex

Pokud spoléháte na sex, není to úplně správně. Váš orgasmus sice uvolní, ale bude to mnohem účinnější, pokud jste při tom v psychické pohodě. Vystresovaný člověk má totiž nižší sexuální potřebu, proto mu ani sex pro úlevu od stresu bohužel příliš nepomůže. Silná chuť na sex se často naopak objevuje velmi spontánně ve chvíli, kdy stres zcela opadne. Dobrá fyzická kondice zlepší prožitek sexu.

Vizualizace a uklidnění představami

Metoda je osvědčená, dokáže spolehlivě odpoutat pozornost od problémů a zklidní váš tep. Vybavujte si se zavřenýma očima věci, které milujete. Moře, květiny, hory, lidi, které milujete i činnosti, které rádi děláte. Budete tak mnohem blíže je šťastnému životu a svým snům.

Změňte úhel pohledu

Podívejte se na svůj stres i stresor z jiného úhlu pohledu a pátrejte po důvodu. Pojmenujte jej a on se zmenší, stejně jako jeho neblahý vliv na vás. Když vás svírá strach a úzkost transformující se ve stres, při jeho analýze a pojmenování často zjistíte, že se necháváte stresovat nepodloženými obavami.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here