Zatočte jednou provždy s prokrastinací

0
2046

Máte práce nad hlavu, nestíháte deadliny, ale i přesto vás mnohem více zajímají novinky na Facebooku nebo nový díl oblíbeného seriálu. Poznáváte se? Díky několika tipům se naučíte s prokrastinací účinně bojovat.

Co je prokrastinování?

Chorobné odkládání úkolů a povinností potkalo v životě snad každého. Je to stav, kdy se vám do ničeho nechce a nejraději byste celý den strávili povalováním v posteli a sladkým nic neděláním. V praxi to nejčastěji vypadá tak, že sedíte u počítače a snažíte se něco dělat, ale za boha nedokážete vypnout Instagram nebo se odtrhnout od videí na YouTube.

5 tipů, jak zatočit s prokrastinací

1) Najděte smysl své práce

Abyste si z pravidelného plnění úkolů udělali zvyk, který vás neotravuje, je důležité najít ve své činnosti ten pravý smysl. Jak vaše práce konkrétně pomáhá vám a čím je prospěšná ostatním lidem? Co by se stalo, kdybyste tuto práci nevykonávali? I když se vám to nemusí na první pohled zdát, tak každé zaměstnání má určitý smysl a je pro někoho dalšího důležité. A nemusíte být nutně členem UNICEF v Súdánu, abyste o sobě mohli říct, že lidem pomáháte.

2) Ukliďte si pracovní stůl

Nepořádek na stole může pořádně zamávat s vaší koncentrací. Poházené papíry, hora šanonů, silná vrstva prachu a špinavé hrnky od kávy ji totiž mohou odvést do zcela jiných končin. Naopak uklizené pracovní místo, které má zároveň svůj řád vás nebude nijak rozptylovat a vy se tak budete moci soustředit jen na to podstatné.

3) Každý den si sestavte to do list

Starý dobrý seznam úkolů je výborným startem. Můžete ho vytvářet na den či týden dopředu. Naplánujte si ale skutečně jen to, co jste schopní reálně stihnout. Vyhnete se tak případnému stresu z toho, že nic nezvládáte. Rovnou zapomeňte, že si na svá bedra vezmete vytvoření marketingového plánu na příští rok, obvolání všech současných klientů, sepsání newsletteru, nákup potravin na celý týden, perfektní úklid bytu a na závěr ještě večerní hodinu jógy. Místo toho si představte, kolik času vám konkrétní činnost asi zabere a teprve podle toho plán sestavujte, klidně hodinu po hodině. Větší úkoly rozdělte do několika menších a jakmile něco splníte, položku okamžitě škrtněte. Budete mít ze sebe dobrý pocit a získáte i větší chuť do plnění dalších úkolů.

4) Dělejte si pravidelné pauzy

Náš mozek se dokáže plně soustředit na určitou činnost pouze 20 minut. Poté schopnost soustředění postupně klesá. Řešením jsou pravidelné pauzy po 30 – 45 minutách. Bohatě vám bude stačit 5minutové protažení těla, krátká procházka po chodbě nebo třeba příprava odpoledního čaje. Na chvíli zaměstnáte svaly, provětráte si hlavu a poté můžete pokračovat tam, kde jste přestali.

5) Naučte se odpočívat

Nikdo není dokonalý a schopný dlouhodobě pracovat ve dne v noci, 7 dní v týdnu. Proto se snažte i v nabitém dni najít trochu času pro sebe a své koníčky. Může se jednat o jogging, kreslení, relaxační koupel nebo třeba čtení detektivek. Najděte si činnost, u které si skutečně odpočinete a tu zařaďte do svého to do listu. Dejte ji stejnou prioritu jako ostatním úkolům, protože bez relaxace nebudete schopni nabírat nové síly pro vykonávání všech důležitých činností. Proto na ni nezapomínejte.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here