Jste ranní ptáče nebo noční sova? 4 důvody, proč nebojovat se spacími návyky

0
1463

Jste nejaktivnější v ranních a dopoledních hodinách nebo naopak ožíváte až po setmění? To, zda jste ranní ptáče nebo noční sova o vás mnohé vypovídá. Své spací návyky byste neměli násilím měnit. Povíme vám proč.


1) Vyhnete se zbytečnému stresu

Snaha o změnu spánkových návyků je nepřirozená, stojí spoustu sil a dlouhodobě stejně nevede k požadovanému úspěchu. Navíc je plná stresu, který vaše snažení ještě více podkopává. Lidé, kteří se řídí svým biorytmem, jsou šťastnější, uvolněnější, mají zdravější vztahy s rodinou i přáteli a také mnohem více energie na plnění každodenních úkolů a povinností.

2) Místo sebe můžete měnit okolnosti

Pokud je to možné, pokuste se upravit nikoliv své spací návyky, ale věci kolem sebe. Pokud nejlepší nápady dostáváte v noci a během dne zvládáte plnit spíše jednodušší a stereotypní úkoly, které nevyžadují tolik kreativity, nebojujte s tím a promluvte si o své situaci s nadřízeným. To samé platí i pro ranní ptáčata, která bez sebemenších potíží sedí za pracovním stolem už v 7 hodin ráno a horlivě ťukají do klávesnice, ale po 4. hodině už jim padá hlava a myslí jen na svou milovanou postel. Mnohé firmy vychází svým zaměstnancům vstříc s možností práce z domova nebo volné pracovní doby. Je jasné, že ne vždy si můžete celý systém překopat podle svého, ale určité změny v dnešní době možné jsou. Pro noční sovy i ranní ptáčata je ideální práce na volné noze. Jako páni svého času si můžete pracovní režim nastavit čistě podle sebe.

3) Kvalitní spánek je nutnost

Při respektování svých potřeb ohledně spánku a odpočinku nebudete zbytečně trpět únavou a vyčerpáním. Naopak v případě, že se ranní ptáče bude snažit pracovat nebo pařit v klubu do hlubokých nočních hodin a sova se bude nutit ke vstávání o 5. hodině ranní, hrozí tak akorát rozhození nastavených biorytmů a následná spánková deprivace.

4) Nebudete si zbytečně zahrávat se zdravím

Když měníte svůj biorytmus, musíte tím pádem upravit i stravovací návyky, resp. čas snídaně, oběda a večera. Sovy, které jsou doposud zvyklé kvůli ponocování večeřet později, mohou v případě brzké večeře pociťovat v noci hlad. Naopak ranním ptáčatům nemusí pozdní večeře či snídaně vůbec vyhovovat. Tímto narušením netrpí jen mozek, ale i trávicí soustava, která o sobě může dát rychle vědět zažívacími problémy. Z nevyspání se navíc mohou objevovat bolesti hlavy, změny nálad a žaludeční nevolnosti.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here