Jak zabavit děti od kojeneckého věku

0
1397

Pojem mateřská dovolená se většině žen zdá být oxymorónem. Všechny matky to známe, věčné běhání za dítětem, aby se někde nezranilo, vykonávání takřka veškerých činností jednou rukou, protože ve druhé držíme našeho potomka, stažené kalhoty u vaření, neboť maličké se snaží dostat do naší náruče, mechanickou starost o domácnost, zatímco dítěti recitujeme říkanky, zpíváme a do toho se snažíme zjistit, jak se manželovi dařilo v práci, a být milující a chápající partnerkou. Jsou dny, kdy padáme únavou, i když bychom tento stav nevyměnily za nic na světě.

Pak ale nastává léto, dítě roste, už si dokáže chvíli samostatně pohrát a nás napadne, že pojem mateřská dovolená v těchto chvílích může konečně dostát svého jména. Sedíme na zahrádce s kamarádkou, možná si i v klidu vypijeme kávu, dítě si hraje s kamarády na pískovišti a my vnímáme závistivé pohledy kolemjdoucích mužů naprosto zřetelně vyzařujících myšlenku: já bych chtěl být ženskou na mateřské! 🙂 A to jsou chvíle, které jsou pro nás naprostým zadostiučiněním.

Pozitivně nabité letním režimem si dáváme předsevzetí, že nadcházející nekonečnědlouhou zimu s dětmi zvládneme s noblesou a optimismem. Přemýšlíme nad periodickými aktivitami, které bychom s dětmi mohly vykonávat v běžném pracovním týdnu. Takové aktivity, kterými bychom rozvíjely potenciál našich miláčků, zároveň je zabavily a sdílely s nimi společné zážitky. Dnešní doba dětem (a vlastně i rodičům) dopřává nespočet možností. Nechte se inspirovat níže uvedenými tipy na pravidelné aktivity/kroužky, zjistěte, jaké možnosti jsou ve vašem městě a nebojte se vyzkoušet, jak bude vaše dítko reagovat.

Pravidelné aktivity pro kojence (platí i pro batolata)

1. Plavání
Zvykat malé děti na vodu a učit je plavat již od kojeneckého věku je fenoménem doby, který se rozšířil do malých měst, ba i na vesnice. Kromě toho, že lze pravidelně navštěvovat lekce plavání pro vymezenou věkovou kategorii na bazéně, je také možné pozvat si domů specialistku, která s dítětem provozuje lekce plavání u vás ve vaně. Odborníci samozřejmě uvádějí, že s koncentrovanějším množstvím chlóru by se neměly setkat děti mladší jednoho roku, pokud tedy máte možnost, zkuste vyhledat bazén se slanou vodou.

2. Cvičení s kojenci
Cvičení, které vedou školené cvičitelky či fyzioterapeutky, podporuje správný psychomotorickývývoj dítěte. Maminky se učí vhodné manipulaci s dítětem tak, aby stimulovaly ty správné svaly dítěte a předcházely nesprávnému vývoji pohybového aparátu dítěte.

3. Hudební kroužky
O tom, že na hudbu reagují děti již v prenatálním věku, většina nás již četla či slyšela. Jako matky jistě máme zkušenost s tím, jak kojenci již v několika týdnech věku zřetelně reagují na to, když jim zpíváme písničku. A právě na této enormní citlivosti dětí na hudební vjemy jsou založeny hudebníškoličky, do nichž je možné se s dětmi přihlásit již např. od čtyř měsíců věku. Důraz se klade na rozvoj rytmického cítění, pohybovou aktivitu, která je dětem zcela přirozená, později se také děti učí základům hry na flétnu.

Pravidelné aktivity pro batolata

1. Výtvarné dílničky
Při mateřských centrech nebo v rámci základní umělecké školy je možné navštěvovat s dítětem výtvarné kurzy. Kromě toho, že dítě rozvíjí svou kreativitu, maminka načerpá inspiraci, jak výtvarněestetické cítění dítěte rozvíjet v domácím prostředí.

2. Hudební a hudebně-dramatické kroužky
V rámci některých základních uměleckých škol či se lze přihlásit do hudebně-dramatického kroužku, kde paní učitelky působí na umělecké stránky dítěte, které jsou mu zcela přirozené – hudební a pohybové schopnosti, schopnosti se zapojit do hry, otevřít a naučit se novým věcem a následně prezentovat své dovednosti.

3. Kroužky při alternativních školách
Vedle standardního vzdělávání se výrazně rozvíjí fenomén alternativních forem vzdělávání, které začínají ne na stupni předškolního vzdělávání, ale sahají hloub, a to až k batolecímu věku. Například dětem od jednoho roku jsou určeny minikluby při montessori školách, kde se maminky se svými ratolestmi seznamují s principy montessori výchovy a pedagogiky a využívají k tomu daných pomůcek, s nimiž si děti hrají.

4. Speciální programy pro děti v rámci herniček
Takřka všechny výše zmíněné prvky volnočasových aktivit pro děti jsou integrovány v rámci programů pro děti, které jsou pořádány v herničkách po celé republice. Ty často zahrnují jak tvoření, tak cvičení a hudební a pohybovou činnost.

Při výběru aktivity, kterou se s dítětem chystáme absolvovat, je důležité vzít na vědomí, kčemu naše dítko inklinuje. Pokud to v kojeneckém věku netušíme, je logické, že se rozhodujeme na základě vlastních preferencí. Jako matky ale musíme vypozorovat, zda jsme se trefily také do vkusu našeho dítěte. Pokud dítě dlouhodobě odmítá spolupracovat nebo nereaguje, či dokonce reaguje negativně na dané prostředí či naše požadavky, rozhodně bychom měly chození do kroužku přerušit a dát dítěti čas.

Všechny chceme pro naše děti to nejlepší, chceme zajistit všestranný rozvoj jejich osobnosti, chceme dětem dát maximum možností a poskytnout jim co nejvíce příležitostí. Ale nepřehánějme to. Děti ze všeho nejvíce potřebují milující, klidnou mámu a zázemí domova. Zvláštěve věku do tří let. Proto vybírejme maximálně jednu periodickou aktivitu týdně pro kojence a jeden až dva kroužky pro děti batolecího věku. Děti milují opakování a rády se vracejí do známého prostředí. Nepřeskakujme tedy hekticky z kroužku do kroužku, ale zkusme dát dítěti čas a třeba i s určitou přestávkou se můžeme vrátit zase do prostředí, které dítě zná, a mezi děti, které zná. Především buďme citlivé k jejich potřebám a nechme se vést mateřským instinktem. Pamatujme na to, že žádná hromadná aktivita v cizím prostředí dítěti nenahradí speciální a unikátní vazbu, která vzniká mezi matkou a dítětem, když si jen spolu hrají, povídají, zpívají a čtou knihy. To je největší životní investice všech matek na této planetě..


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here