13 otázek, které prověří míru vaší životní (ne)spokojenosti

0
1430

“Ta žena ale musí být šťastná, že má tak zajištěného muže! Mají krásný dům, úspěšné děti, každou chvíli jezdí na exotickou dovolenou, o dům se jim stará hospodyně. To musí být život! Co asi tak můžou doma řešit za problémy?”

Taky vám výše zmíněný vnitřní monolog něco připomíná? Dal by se aplikovat na tisíce situací. Proč se nám pořád zdá, že všichni okolo nás jsou spokojenější, úspěšnější, mají zelenější trávník či lépe stavěného psa a především mají méně starostí? Proč se k nim život či osud zachoval lépe než k nám? Proč se jim v životě dostalo již tolik příležitostí?

Samozřejmě si nepřipouštíme, že by se takovéto úvahy týkaly zrovna nás. Ale co když je to podvědomá záležitost? Co když takto přemýšlíme a následně jednáme, aniž bychom to reflektovali? Necítíme se občas být produktem životních okolností, které nás potkaly? Možná je lidskou přirozeností takto přemýšlet, vždy je přece jednodušší najít viníka kdekoliv jinde než sám v sobě..

Ale takovými schématy uvažování se řídit nemusíme. A není to o ničem jiném než o našem rozhodnutí. Je jen na nás, jakou vytvoříme realitu kolem sebe a v sobě. Je jen na nás, jestli vezmeme život do svých rukou a rozhodneme se být šťastní a spokojení bez ohledu na to, jestli v tuto chvíli náš život splňuje kritéria pro “spokojenost”, které jsme si nějak podvědomě stanovili někdy v průběhu našeho života. Tedy stanovili jsme si je? My? Nebo naši rodiče, učitelé, kamarádi, média, kulturní či sportovní vzory?

Pokud vás tato otázka přiměla k přemýšlení, pohodlně se usaďte a písemně si odpovězte na otázky následné. Možná vám přijdou triviální, ale jejich pravdivé zodpovězení pro vás může mít cenu zlata.

  1. Co mě činí šťastnou/ým, spokojenou/ým?
  2. Z čeho se ve svém životě raduji nejvíce?
  3. Existují v mém životě věci, které mi brání v tom, abych se cítil/a dobře? Co můžu udělat pro to, abych tyto věci eliminoval/a?
  4. Čeho všeho si ve svém životě vážím?
  5. Čeho si na sobě nejvíce vážím?
  6. Co můžu udělat pro to, abych co nejvíce rozvíjel/a svůj potenciál?
  7. Které tři konkrétní kroky udělám pro to, abych se cítil/a šťastná/ý a spokojená/ý?
  8. Jsem schopna/en rozpoznat okamžik, kdy se cítím nespokojen/á? Co udělám pro to, abych tento stav zapudil/a?
  9. Cítím se právě teď spokojeně? Pokud ano, které faktory to způsobují? Pokud ne, jaké mámobjektivní důvody k tomu, abych se tak cítil?

    Pořád ještě sedíte, nebo vás odpovědi na tyto otázky zvedly ze židle a popudily k činu?

Chcete patřit mezi ty, kteří se o své štěstí a o svou spokojenost zaslouží, protože se naučí vážit si dobrých věcí, které mají k dispozici, a přiloží ruku k dílu, nebo budete pasivně sedět u televize a poslouchat, jak se všichni ti krásní sportovci a herci v televizi mají dobře? Rozhodnete se více reflektovat každodenní realitu vašeho života? Co pro to uděláte?

Jak výstižně praví známý český psycholog a pedagog Marek Herman, nejde přece o toživot přežít, ale prožít! Máte ve svých rukou, pro kterou z těchto dvou variant se rozhodnete. Tak do toho! 🙂


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here