Jednání o zákazu kožešinových farem

0
1719

O zákazu kožešinových farem bude u nás Senát. Právě o tomto zákazu kožešinových farem nebo také o zvýšení příjmu obcí v rámci známého rozpočtového určení daní bude Senát rozhodovat na obvyklé schůzi. Dne 19. července se dozvíme možná více. Rozhodl o tom senátní organizační výbor a sdělila to také Eva Davidová, tisková tajemnice horní komory. Schůze má probíhat jako třídenní.

 

Utrpení v kleci, aneb patří do 21. století kožešinové farmy?

V Praze stojí strohá drátěná klec, nad ní plechová stříška a místo podlahy má rošt. Oka v podlaze jsou tak veliká, že se na ní nedá stát a člověk se neustále propadá. Není zde žádný úkryt před vedrem a mrazem, prostor pro odpočinek, na roštu se nedá ani ležet. V kleci, která imituje liščí kotec známý z kožešinové farmy, strávilo pár celebrit třeba i 12 hodin. Akce s názvem Měsíc v kleci má podpořit zákaz kožešinových farem. V Praze také proti kožešinovým farmám protestovali demonstranti.

Protest láká i známé tváře

Zvířata na farmách často zešílí a řada trpí poruchami chování, jiní jsou agresivní a požírají se navzájem. Lišky mají zlomené a potrhané tlapy, když se snaží vymotat z ostrého pletiva. Protest nalákal i známé tváře. Petici podepsala herečka Eva Holubová, Tereza Brodská a Veronika Žilková. Zastavilo se zde také několik poslanců. Ještě před měsícem zákon, který kožešinové farmy zakazuje, téměř neprošel ani do druhého čtení. Pak Česká televize zveřejnila autentické záběry z drastického zabíjení lišek a norků. Pustila je také poslancům a celá řada z nich otočila. Způsoby zabíjení zvířat jsou stejně strašné jako podmínky, ve kterých zvířata žijí. Obránci zvířat s apelem na zákonodárce nepolevují. Zákon počítá s milionovými kompenzacemi pro farmáře po ukončení a podle návrhů by 9 registrovaných farem, kde se každoročně zabije asi 20 000 lišek a norků, na odškodné za 10 let ušlého zisku. Zákaz kožešinových farem podporuje 83 % Čechů.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here