Překonání odolnosti vůči antibiotikům brutální silou

0
1536

V poslední době čelíme stále větším, častějším a nebezpečnějším případům rezistence bakterií vůči antibiotikům a vypadá to, že to bude jen horší. Vědci a lékaři vyvíjejí maximální úsilí, aby zlepšili celkovou situaci a šance pacientů v boji s infekcemi. Jde totiž velmi často i o život. Podle nové studie uveřejněné v online časopise Nature Scientific Reports bychom mohli překonávat odolnost bakterií vůči antibiotikům brutální silou.

Joseph Ndieyira z medicíny britské University College London – UCL

Vedoucí výzkumu Joseph Ndieyira z medicíny britské University College London – UCL, uvádí, že antibiotika fungují mnoha různými způsoby. Vždy je ale nutné, aby se molekuly antibiotika připojily k bakteriální buňce, teprve pak ji mohou zabít. Když se bakterie stanou rezistentními vůči antibiotikům, často to znamená, že se ale molekuly antibiotik už nemohou připojit k bakteriální buňce. Některá antibiotika si mohou hrubou silou vynutit spojení s bakteriální buňkou.

Průběh studie

Vědci použili velmi citlivé přístroje a testovali mechanické síly vytvářející molekuly antibiotik, když působí na buňky bakterií. Ověřovali působení antibiotik na buňky bakterií citlivých na dané antibiotikum a bakterií, odolné vůči antibiotiku. Na citlivé bakterie působí antibiotika podobnými mechanickými silami a u rezistentních bakterií se síly značně liší. Mezi testovanými antibiotiky byl také vankomycin, antibiotikum poslední záchrany, používaná proti masožravým bakteriím, multirezistentním zlatým stafylokokům – MRSA, a také oritavancin, což je upravená verze vankomycinu využívaná proti komplexním kožním infekcím.

Výsledky studie

Oritavancin působí na rezistentní buňky 11 000x větší silou než vankomycin. Přestože je oritavancin jen modifikací vankomycinu, díky hrubé síle dovede zničit bakterie, které jsou odolné vůči vankomycinu. Vyvine tak strašnou sílu, že bakterie doslova zcela rozerve. Buňky bakterií zabije za pouhých 15 minut, kdežto vankomycinu na to potřebuje 6 až 24 hodin. To pomůže při navrhování nových typů antibiotik. Jde o další cestu, jak zlepšit pozici v době lavinovitého šíření rezistence vůči antibiotikům a možnost, jak upravovat již existující antibiotika.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here