Buďte plní energie po celý den i bez kávy

0
1495

Mnoho z nás má nedostatek energie, i když dobře spí a dostatečně relaxuje i odpočívá. Možná za to může znečištěné prostředí, stres, práce, nebo příliš mnoho informací hrnoucí se odevšad. Může být za tím nedostatek pohybu, špatná strava, moc kávy a kouření. Většina lidí považuje pití kávy za běžnou součást každého dne. Nedovedou si svůj život bez kávy ani představit. Dostavuje se u nich neustálá únava, vyčerpání, neschopnost se soustředit a jejich pracovní výkonnost stále klesá. Pokud opravdu chcete být znovu plní energie po celý den, je mnohem lepší se kávě raději vyhnout.

Spánek je základ

Zvýšená potřeba kofeinu je ve většině případů důsledkem nedostatečného odpočinku a malého množství spánku. Tělo si, jak je známo, nejvíce odpočine ve spánku, proto ho nikdy nezanedbávejte. Nejkvalitnější je spánek před půlnocí a 8 hodin spánku nic nenahradí. Spíte-li méně, zkuste si dopřát alespoň 20 minut spánku po obědě, ne ale déle.

Kávu nahraďte zeleným čajem

Pokud chcete zmenšit svou závislost na kávě, nahraďte ji zeleným čajem. Ten obsahuje naopak tein, který vás nabudí velmi podobně jako káva. Pijte pravidelně 5 šálků v průběhu celého dne. Pokud zvolíte například zelený čaj Matcha, může vám udržet hladinu energie na 3 až 6 hodin a to pouze s 34 mg kofeinu, což odpovídá 1/3 šálku kávy. Šálků tak budete potřebovat mnohem méně než 5.

Střídmá, vyvážená, nutričně hodnotná strava bez přejídání

Hlad není pouze náš nejlepší kuchař, ale je to i nejlepší pomocník při naší snaze zůstat ve střehu. Nejde o to, abyste hladověli. Jezte v malých porcích každé 3 hodiny. Střídmost v jídle během pracovního dne vás ale udrží v kondici. Pokud zvolíte lehká jídla s dobrou výživovou hodnotou během celého dne, jde o nejlepší způsob, jak si udržet svůj elán a energii. Bude se vám lépe pracovat i přemýšlet a zaženete únavu.

Pohyb, cvičení a čerstvý vzduch

Zvláště u sedavých zaměstnání je naprostou nezbytností, abychom kompenzovali svou několikahodinovou nečinnost pohybem. Je jedno, zda to bude před prací nebo až po ní. Pomůže nám i krátká zdravotní procházka venku. Někde mají zaměstnanci možnost zacvičit si i během pauzy na oběd třeba ve firemní posilovně. Někdy se stačí projít po schodech a vynechat výtah. Čerstvý vzduch dokáže divy, když jste unavení a cítíte se otupělí. Projděte se alespoň na chvíli venku, když jdete vyřídit pracovní telefonát, čas od času si otevřete okno a budete zase svěží.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here