Kyberchondrie – nemoc z přemíry informací o zdraví

0
1676

Stále více lidí propadá nemoci zvané kyberchondrie. Kyberchondrie je stav, kdy se nadměrně pozorujeme, informace o svém zdraví a případných chorobách vyhledáváme na internetu a léčíme se sami. Sice nejdeme k doktorovi a hledáme si informace o nemocech na internetu, ale právě z tohoto důvodu to může být nebezpečné. Buď zbytečně panikaříme nebo přejdeme příznaky vážné choroby. Z banálního podráždění žaludku se pak mohou vyklubat vředy, Crohnova nemoc nebo rakovina. Všechny nemoci se projevují potížemi, které pociťujeme nebo si to myslíme.

Kyberchondrie

Kyberchondrie je novodobá hypochondrie. Je dobré, když se člověk zajímá o své zdraví, ale internetové zdroje nejsou spolehlivé a mohou pěkně ublížit. Mezi hypochondry převažují muži. Typickým pacientem s kyberchondrií je žena se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním narozená v 70. letech. Starší pacienti podléhají spíše radám z časopisů a přátel, mladší mají k jednostranným informacím větší odstup. Ženy jsou v případě zdraví aktivnější a jednají i za své partnery, kterým se snaží změnit zdravotní styl a návyky, což je statisticky v praxi stejně nemožné.

Rizika samoléčby

Informace na internetu bývají příliš obecné. Únava může mít stovku nejrůznějších nemocí, počínaje od virózy, přes depresi až po zmíněnou rakovinu. Najdete nejvíce nejvážnější choroby, protože se nejvíc čtou. Diskuse nabízejí peprné příběhy. Pokud informace nekonzultujete s lékařem, nebudete je umět správně srovnat a posoudit. Můžete být sami sobě nebezpeční. Když vás pálí žáha po těžkém jídle, klidně se podívejte, co na to někomu zabírá. Neztrácejte ale celé hodiny čtením o rakovině kostí jen proto, že vás právě bolí rameno či noha. Zažeňte potřebu hledat si další a další nebezpečné a závažné nemoci. Zbytečně se nestresujte. Nechte se raději vyšetřit. Čtěte a informujte se, ale nečiňte si z toho svého koníčka a životní prioritu. Nebuďte nebezpeční sami sobě.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here