Buďte chytřejší aneb jak si zvýšit IQ

0
1673

Lidská inteligence byla až doposud po dosažení plnoletosti považována za statickou a neměnnou. V praxi to tedy znamená, že pokud člověk dosáhne onoho věku 18 let, jeho mozek se už dále nevyvíjí. Novozélandský profesor psychologie James Flynn ale přišel s převratným výzkumem a tvrdí, že skutečnost je zcela jiná.

Mozek podle Flynna

Klíčem k posílení inteligence po 18 roku života je váš stimulující životní styl a způsob komunikace. Doma, na pracovišti, ve společnosti, prostě všude, kde spolu lidé komunikují, vtipkují, vyměňují si informace, také čelí výzvám a jdou přes překážky, způsobuje, že jim stoupá IQ až o několik bodů. Psycholog dokládá i opačný efekt. Lidem, kterým výzvy chybí, mozek stagnuje, inteligenci ztrácí a hloupnou. Uvedl to také ve své knize Does Your Family Make You Smarter?

Mozek podle Flynna

Mozek je podle Flynna jako sval. Čím více jej používáte, tím je silnější a samozřejmě i naopak. Ideálním způsobem, jak si zvýšit vlastní IQ tedy je najít si opravdu náročnou práci a obklopit se velmi inteligentními lidmi, naslouchat jim a komunikovat s nimi. Podle psychologa takto ovlivníte až 20 % mozkové inteligence a zbývajících 80 % je pak ovlivněno geneticky.

Kontroverzní Flynnův výzkum

Někteří kolegové a vědci považují Flynnův výzkum za kontroverzní. Podle nich je efekt rostoucího a klesajícího inteligenčního kvocientu zkreslený. Psycholog dlouhodobě studoval inteligenci pouze ve vyspělých zemích, kde zjistil, že za posledních 10 let narostla průměrně o 3 body. Ovlivňuje to především lepší výživa, mnohem snadnější přístup ke vzdělání a typ problémů současného světa. Co tě nezabije, to tě posílí. Takže hurá přes překážky k vyššímu IQ.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here