Lidský mozek by byl schopen rozsvítit žárovku

0
4374

Lidský mozek je opravdu velmi zvláštní lidský orgán. Mnoho z něj dosud není prozkoumáno a dodnes se dost dobře netuší, proč z něj využíváme tak malou kapacitu. Různé výzkumy mozku přináší neustále nové a zajímavé objevy. Díky mnohým novým technologiím používaným při výzkumech mozku se posouváme pomalu vstříc poznání. Lidský mozek mnohé vědce stále nepřestává fascinovat. Vzhledem k lidskému tělu není až tak velkým lidským orgánem, velikostně odpovídá přibližně velikosti dvou našich pěstí přiložených k sobě. Celková hmotnost mozku nepřesahuje ani 1,5 kg.

Lidský mozek

Navzdory své velikosti se jedná o velmi komplexní lidský orgán s velmi složitým systémem obvodů. O mozku se také často hovoří jako o nejkomplexnější struktuře ve vesmíru, tak se zdá dokonalý. Je ale mnoho věcí, co o lidském mozku pravděpodobně většina lidí ani neví.

  • Lidský mozek například rozsvítí i žárovku. Velké množství elektrických impulzů probíhajících v mozku v jakémkoliv okamžiku je zcela ohromující. Je jich tak moc, že mohou zatím zcela hypoteticky pohánět i žárovku, která se rozzáří i bez proudu. Lidský mozek dokáže produkovat ekvivalent v množství asi 25 wattů. Jen přijít na to, jak toho docílit v praxi.
  • Mozek funguje i po smrti, čemuž odpovídají i takzvané zážitky blízké smrti, které jsou dost známým jevem. Mnohé vědecké studie se tím také zabývají. Jedna z nich proběhla v nemocnici v Nizozemí. Byla prováděna na pacientech, kteří prodělali takzvanou klinickou smrt. Nakonec přinesla značně překvapivé závěry. Nejznámějším případem je příklad pacienta, kterému lékaři za účelem provedení operace museli přivést mozek do nefunkčního stavu. Obrovským překvapením ale bylo, že si i tak pacient pamatoval velmi relevantní informace, které se týkají rozhovorů lékařů. Jak je to ale možné, to nikdo netuší.
  • Mozek nás dokáže zbavit toxinů a škodlivých látek stejně jako to dělá náš imunitní systém. Vědci University of Rochester objevili tuto aktivitu při svých výzkumech v mozku spících myší. U nich totiž došlo ve spánku k odstranění poškozených molekul, které jsou zodpovědné za neurodegeneraci. To je další důkaz, jak moc je spánek důležitý pro naše zdraví.
  • Mozek miluje adrenalin, ale i vyčerpání. Mnohdy totiž dosahuje mnohem lepších výsledků ve chvíli, kdy je unavený, nikoliv když jsme odpočatí a svěží. Odpočinek je výhodný pro práci, která vyžaduje logické myšlení a analytické uvažování. Oproti tomu jsme ale mnohem kreativnější, když jsme prostě unavení. V tomto stavu nedostatečně odfiltrujeme rozptylování a mnohem méně si pamatujeme propojení mezi nápady a koncepty. Pro tvůrčí myšlení jde o velkou výhodu. Často přichází velké tvůrčí objevy třeba i ve spánku.
  • Mozek zpracovává informace mnohem rychleji než jakýkoliv osobní počítač, a to ještě i v dnešní době. Inženýři ze společnosti Fujitsu chtějí vytvořit superpočítač, který bude zpracovávat informace mnohem rychleji, ale jejich počítač je zatím obrovský a stále velmi neefektivní. Mozek je ve srovnání s ním úhledný, kompaktní a efektivně fungující malý stroj.

  • Lidský mozek se zmenšuje, i když to pro nás zrovna není moc žádoucí. Zejména stres snižuje velikost mozku. Vědecké studie prokázaly účinek chronického stresu ne zmenšení oblasti mozku známé pod názvem hippocampus. Podobný vliv nese i posttraumatická stresová porucha, což v současné době vědci zkoumají.
  • Lidský mozek se ale i zvětšuje a je schopen v určitých částech růst hustěji. Jde o pozoruhodnou schopnost našeho mozku tvořit nová nervová spojení po celý život. V dospělosti se sice mozek nemůže tolik vyvíjet jako je tomu v raném dětství, přesto mohou nové neuronové sítě zvýšit v určitých oblastech mozku jeho hmotnost.
  • Mozek se také přetváří. Má velmi rozvinuté schopnosti se přizpůsobovat. Několikrát bylo prokázáno, že se během meditace snižuje úzkost a zvyšuje koncentrace i sebeovládání. Lze tak současně i zlepšovat kreativní schopnosti a paměť. Inteligence není pouze důsledek genetické výbavy, ale dá se s pořádnou dávkou trpělivosti velmi dobře trénovat.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here