Proč je rýma horší u mužů nežli u žen?

0
3986

Smrtelná choroba pro muže na 4 písmena. Nebo si přečtěte pozpátku, mám rýmu. U choroby, při které se žena postará o celou domácnost a o děti, prostě muži umírají. Mužská rýma je samozřejmě mnohem vážnější onemocnění než ta ženská. Když totiž muž dostane rýmu, chová se velmi obvykle tak, jako by měl již druhý den opravdu umřít. Na toto téma se smějí na úkor mužů všechny ženy.

Australští vědci a výzkum rýmy

Nicméně všichni muži si nyní konečně oddychnou. Australští vědci totiž konečně přišli se závratným zjištěním, i když je tak trochu podezíráme, že šlo o výhradně o mužský tým, že muži skutečně při rýmě trpí mnohem víc než ženy. Jejich tělo totiž toto smrtelné onemocnění jménem rýma zvládá mnohem hůře, než ženy. Rýma se prý nedá léčit a musí sama odeznít. Nový objev však tuto starou a často šířenou pravdu o tom, že rýma s lékařem trvá 7 dní a bez něj týden, zcela vyvrací.

Žena versus muž

Tělo ženy, které je napadené virem rýmy totiž k tomu vyvolá tak silnou imunitní reakci, že se tato choroba projeví jen slabě. U mužů je tomu právě naopak a mužská imunita proti tomu viru nebojuje tak silně, jako imunita ženy, proto je tato choroba pro ně mnohem obtížnější a symptomy tohoto onemocnění jsou pro ně hůře snesitelné. Biologie nám potvrzuje, že ženské hormony mají přímo blahodárné účinky na imunitní systém. Vědci tedy budou zkoumat, zda by tyto poznatky mohli sami využít při vývoji vakcíny. To uvádí ke studii její autor profesor John Upham z University of Queensland. Vakcína proti rýmě? Ano je to tak. To je budoucnost.

Nesmrkejte, ale kapejte

Pocit ucpaného nosu zpravidla nezpůsobuje hlen, jak si všichni myslí, ale jeho sliznice nateklá kvůli probíhajícím bojům s viry. Je tedy třeba umět zařídit, aby otok co nejrychleji splaskl. Ulevíte si třeba tak, když si lehnete do vany do horké vody, dáte tam nějakou vůni, olej nebo sůl a budete tam inhalovat a v klidu relaxovat. Velmi důležité je mít hlavně zcela ponořené ruce a nohy. Cévy se v nich dobře prokrví a nos se pak uvolní. Následně sliznice splaskne.

Medikamenty a rýma

Tomu napomůže i přidání přípravků z lékárny, tedy nosním kapkám nebo sprejům. Nos se pak uvolní prakticky ihned, jen je potřeba dobře si přečíst vždy návod. Dekongestiva jsou přípravky proti otoku nosní sliznice. Neměli byste je ale užívat nikdy déle než týden. Pokud se vás rýma drží ještě déle, zvolte pak raději roztoky mořské soli nebo třeba přípravky s panthenolem. Někdy ale zabere i hrnec s horkou vodou, osušku přes hlavu a zhluboka dýchat.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here