Před rokem poprvé vzlétl největší stroj světa ve Velké Británii

0
1820

Byli to právě Britové, kdo poprvé vyzkoušel letové schopnosti hybridní vzducholodi Airlander 10. Ta byla a stále je považována za dosud největší létající stroj na celém světě. Toto vzdušné plavidlo je v celkové délce 92 metrů. Naprosto skvěle v sobě kombinuje prvky vzducholodě a letadla, Vzlétlo v centrální Anglii před zraky stovek přihlížejících zvědavců a fascinujícím způsobem kroužilo na nebi asi půl hodiny. Pak naprosto elegantně a bezpečně přistálo zpět na zemi.

V Británii vzlétl Airlander 10

Spatřit největší stroj světa poprvé ve vzduchu si nenechalo ujít mnoho lidí. Britové poprvé vyzkoušeli kompletní letové schopnosti fenomenální hybridní vzducholodi Airlander 10, která je právem považována za největší létající stroj na světě. Vzhledem připomíná spíše vzducholoď nebo vesmírné plavidlo od jiných civilizací. Bělostná barva mu dodává na vznešenosti a umí se vznášet se sebevědomím a elegancí zároveň. Vzdušné plavidlo není nic malého, 92 metrů jej již opravdu velký kousek.

Společnost HybridAir Vehicles

Britská společnost HybridAir Vehicles původně vyvíjela vzducholoď pro americkou armádu a je naplněna nehořlavým héliem. Dokáže se vznášet dokonce až ve výšce až 4 900 metrů s letovou rychlostí dokonce až 150 kilometrů v hodině. Naprosto bez potíží zvládne setrvat ve vzduchu až po dobu dvou týdnů. Jde o velkou britskou inovaci. Ředitel společnosti Stephen McGlennan je spokojen. Je přesvědčen, že tento stroj si najde mnoho zákazníků nejen ve vojenském, ale i v civilním odvětví. Vyhlídky nejsou zrovna přízemní. Během dalších pěti let jich chtějí zástupci této společnosti vidět létat ve vzduchu až kolem stovky kusů. Společnost HybridAir Vehicles plánuje zvýšit svou konkurenceschopnost také tím, že do budoucna vyrobí ještě mnohem mohutnější stroj o nosnosti 50 tun. Stroj s názvem Airlander 50 by tak poprvé mohl vzlétnout k výšinám na začátku příštího desetiletí.

Bílý krasavec

Pokud vás zajímá katalogová cena tohohle krasavce v bílém hávu, podle listu The Guardian jde o neuvěřitelných 25 milionů liber, tedy v přepočtu asi 800 milionů korun. Je tak mnohem levnější než třeba Airbus A380, který vyjde na 287 milionů liber. Airlander má ale i trochu legrační přezdívku, říká se mu Létající zadek, díky cibulkovitému tvaru jeho přední části. Jde o pěkného siláka, tato vzducholoď unese 10 tun nákladu. Co je velmi pozitivní, obejde se také bez rozjezdové dráhy, která je potřebná pro všechna letadla. Dokonce se dostane do vzduchu i bez pozemní asistence, kterou vyžadují všechny klasické vzducholodě, které je třeba jistit lany.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here