23. 8. RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Mistrovství světa v Račicích

0
1537

Mistrovství světa v rychlostní kanoistice proběhne od 23. do 27 srpna 2017. Jde o mezinárodní soutěž nejvyšší úrovně konanou v rychlostní kanoistice. Soutěž je pořádána Mezinárodní kanoistickou federací, ICF. První mistrovství světa se uskutečnilo již v roce 1938 ve švédském Vaxholmu, pak nastala dlouhá pomlka. Další ročník se pak konal až po druhé světové válce v roce 1948 v Londýně. V následujícím období se pak mistrovství konalo dost nepravidelně v intervalu 2 až 5 let. Až od roku 1970 byl zaveden současně známý model, kdy se toto mistrovství světa koná již každým rokem s výjimkou roků olympijských.

Disciplíny

Soutěží se na 2 typech lodí, tedy kánoe a kajak. Loď může vézt 1, 2 nebo také 4 osoby. Současné závodní distance jsou 200 m, 500 m, 1000 m a 5000 m. Olympijské tratě jsou 200 m a 1000 m u mužů a 200 m a 500 m u žen. Dříve se soutěžilo i na trati 10 000 m. V posledních letech se staly součástí programu i štafety 4 x 200 m, určené pro singlkajaky a singlkánoe. Na Mistrovství světa 2015 ale štafety součástí programu nebyly.

V Račicích pro šampionáty kanoistů vrcholí příprava

V národním olympijském centru vodních sportů v Račicích na Litoměřicku vrcholí přípravy na mistrovství světa. Kanoistické mistrovství světa se uskuteční od 23. do 27. srpna a do areálu v Račicích se již investovalo přes 200 milionů korun. Byla zde odstraněna stará dřevěná tribuna a vznikl velký prostor terasy a nová jídelna pro sportovce a týmy, ze které je vidět na závodiště. Mohou zde obsloužit přes 2 000 lidí při Mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Vedle nové malé tribuny vznikl další prostor vhodný pro zbudování mobilní zastřešené tribuny pro 10 000 až 13 000 diváků na mistrovství světa.

Parkování i ubytování zajištěno

Bezplatné odstavné parkoviště je připraveno u papíren ve Štětí, odkud bude pak zřízena kyvadlová doprava do Račic. Navíc je již pro závodníky v Račicích připraveno 450 lůžek a pro další je ubytování v okolních městech. Vznikl také současně i projekt Česko vesluje a jeho cílem je upozornit veřejnost na dění v Račicích a přilákat k tomuto sportu nové děti. V investicích do tohoto olympijského centra se bude pokračovat i po ukončení sportovních akcí. Plány jsou ještě na dalších 200 milionů korun, kam patří posilovna a relaxační centrum pro závodníky.

Žhavý hráči

Martin Fuksa je žhavým favoritem na domácím mistrovstvím světa. Čtyřkajak se jezdí ve složení Jakub Špicar, Daniel Havel, Radek Šlouf a představí se i Jan Štěrba. Posádka v novém složení také získala ve SP na pětistovce 2x bronz. Trojnásobný olympijský medailista Josef Dostál se tvrdě připravuje na mistrovství světa v Račicích. Fuksa je vítěz 5. závodů letošního Světového poháru, 2x triumfoval na 200 m a na všech závodech ovládl kilometr. V minulosti 3x závody po sobě na jedné trati vyhrál jen Sebastian Brendel.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here